JMW Turnerin sukulaiset kiirehtivät taiteilijan nimikkomuseota

Maisemamaalauksen mestari testamenttasi satoja teoksia koko kansalle

Britannian kaikkien aikojen kuuluisimmaksi ja rakastetuimmaksi taidemaalariksi usein mainittu JMW Turner (1775–1851) loi urallaan satojen kookkaiden öljyväritaulujen, piirrosten ja tuhansien luonnosten kokonaisuuden, jonka teokset ovat helposti tunnistettavissa mestarille ominaisesta tyylistä. Joseph Mallord William Turner oli maisemamaalarina ja graafikkona suuri nimi jo elinaikanaan, ja hänen taulujaan myytiin runsaasti hyviin hintoihin. Erittäin tuotteliaan kuvataiteilijan ateljeetiloihin jäi kuitenkin miehen kuoltua mittaamattoman arvokas, satojen teosten kokoelma.

Tämän jäämistön Turner luovutti testamentilla koko kansakunnan yhteiseksi omaisuudeksi. Taiteilijan toiveena – ja voidaan katsoa lahjoituksen edellytyksenä – oli, että kokoelma sijoitetaan National Galleryn tiloihin, Turner Gallery -nimeä kantavaan omaan saliinsa tai saleihin. Tällaista ei kuitenkaan koskaan perustettu. Julkisissa kokoelmissa kansan nähtävillä on kyllä erinomaisen edustava kokoelma Turnerin teoksia.

The Scarlet Sunset. Taiteilija: J.M.W Turner. 1830–40. Kuva: Tate Britain / The Turner Bequest 1856.

Kesällä 2023 Turnerin sukulaiset tulivat julkisuuteen ja vaativat viimeinkin toimia reilun kahden vuosisadan takaa olevan jälkisäädöksen täytäntöön panosta ja Turner-museon perustamisesta.

The National Galleryn edustajat eivät ole Turnerin sukulaisten pyyntöihin tai toimenpidevaatimuksiin vastanneet, mutta toinen Lontoon tärkeistä Turner-kokoelmien ylläpitäjistä, Tate Britain totesi taiteilijan töiden olevan julkisesti esillä nyt paremmin kuin koskaan. Vuoden 2023 alkupuolella Tate Britain -museon kokoelmat avattiin uudelleen sijoitettuina, ja nyt museossa on näytillä 100 Turnerin taulua – pysyvästi ja kävijöille maksutta nähtävissä. Uudelleenripustuksen yhteydessä on lisätty myös teosten esittelyjä ja opastuksia.

Tate-museoissa nähtävillä: Lontoossa 100, Liverpoolissa 70 Turner-taulua

Lontoon museon lisäksi mittava kokoelma Turnerin tauluja on nähtävillä Tate Liverpool -taidemuseossa, jossa on nykyisin esillä 70 JMW Turnerin taulua, ja lisäksi tuhansia taiteilijan piirustuksia ja luonnoksia on ihailtavissa Tate’s Prints and Drawings Room -yksikössä. Fyysisesti nähtävissä olevien Turner-teosten lisäksi taitelijan koko tuotanto on digitoitu ja siten vapaasti nähtävissä nettiyhteyksillä.

Näiden Britanniassa toimivien museoyksiköiden lisäksi Tate-organisaatio huolehtii Turnerin jäämistön näkyvyydestä kansallisen ja kansainvälisen teosvaihdon kautta. Museon edustajat korostavat, että JMW Turner antoi elinaikanaan mieluusti teoksiaan ulkomaisiin lainanäyttelyihin. Viimeksi kuluneiden kahden vuoden aikana Tate on järjestänyt Turner-teosten näyttelyjä kaikkiaan kymmenessä eri maassa, neljällä mantereella. Vierailujen ansiosta 15 miljoonaa ihmistä Britannian ulkopuolella on voinut tutustua taiteilijan tuotantoon.

● Alberge D. 2023. JMW Turner’s family call for gallery to show his works together at last. Yhäkö News, 5.8.2023; JMW Turner’s family call for gallery to show his works together at last (yahoo.com)