Lontoon National Galleryyn vasta 20. naistaiteilija

Lontoon Trafalgar Squarella sijaitseva National Gallery on maailman kuuluisimpia ja kokoelmiltaan arvokkaimpia taidemuseoita, joka on samalla yksi Britannian tärkeimmistä turistikohteista. Museon valtavissa kokoelmissa on valitettavasti puute, joka on yleinen jokseenkin kaikissa maailman taidelaitoksissa: Teokset ovat valtaosin miesten tekemiä. Vastaava epäsuhta miesten tekemien teosten yliedustuksessa on yleismaailmallinen, ja naistaiteilijoiden heikko asema on viime aikoina puhututtanut myös Suomessa, muun muassa Kansallisgallerian kokoelmien arvioinneissa.

National Galleryn noin 2,300 teoksen kokoelmassa on vain 27 naistaiteilijan tekemää taulua. Kokoelmien taiteilijoista naisia on ollut vain 19, mutta kevään 2024 hankinnoissa luku täydentyi 20:een, kun museolle hankittiin ranskalaisen impressionisti -taiteilijan Eva Gonzalèsin maalaus La Psyché (engl. The Full-lenght mirror; Kokovartalopeili). Teos on maalattu vuosina 1869–1870 (1).

La Psyché. Taiteilija: Eva Gonzalès. 1869–1870. Kuva: National Gallery, London.

Eva Gonzalèsin kuva on kyllä vieraillut Lontoossa aikaisemminkin, kun kuuluisan ranskalaistaiteilija Édouard Manetin maalaama taiteilijattaren muotokuva oli museon Discover Manet & Eva Gonzalès -näyttelyssä vuonna 2022 (2).  

Eva Gonzalès (1849–1883) aloitti taideopinnot 16-vuotiaana ja siirtyi pian Manetin oppilaaksi. Gonzalès oli ainoa oppilas, jonka Manet koko uransa aikana otti ohjattavakseen. Mestari maalasi oppilaastaan taiteilija-aiheisen muotokuvan, joka valmistui vuonna 1870. National Galleryyn La Psyché saatiin hankituksi brittiläisestä yksityiskokoelmasta kolmen yksityisen (nais)lahjoittajan taloudellisella tuella. Taulu pääsee yleisön nähtäville museon pääkokoelmaan (1; 2).

Eva Gonzalès. Taiteilija: Édouard Manet. 1870. National Gallery, London.

Gonzalèsin oma taidemaalarin tuotanto on jäänyt paljon vähemmälle huomiolle, vaikka asiantuntijapiireissä häntä on pidetty hyvin lahjakkaana impressionismin edustajana. Taiteilijan töitä on useissa tunnetuissa museoissa. Eva Gonzalèsin maalaamia tauluja on esitelty muun muassa Art Now and Then -blogissa (3).

National Galleryn hankinta on vasta toinen Brittein saarille päätynyt Eva Gonzalèsin maalaus. Ensimmäinen on Bristol Museum and Art Galleryn kokoelmissa oleva The Donkey Ride (1880–1882) (1).

(1). The Art Newspaper (Anny Shaw), 18.4.2024; ‘La Psyché’: London’s National Gallery acquires its first painting by the Impressionist Eva Gonzalès (theartnewspaper.com) 

(2). SWLondoner (Jasmine Charles), 31.5.2024; National Gallery welcomes 20th female artist into main collection | (swlondoner.co.uk)

(3). Art Now and Then., 15.4.2014. Art Now and Then: Eva Gonzales (art-now-and-then.blogspot.com)