Banksy kunniaprofessoriksi Britannian Luovien taiteiden yliopistoon

Maailman kuuluisin katutaiteilija, henkilöllisyytensä salassa pitävä Banksy sai heinäkuun 6. päivänä 2022 korkean tason virallisen tunnustuksen töidensä tasosta ja merkityksestä.  Kentissä ja Surreyssä toimiva Luovien taiteiden yliopisto, The University for the Creative Arts (UCA) nimitti brittitaiteilijan kunniatohtoriksi tai -professoriksi nimikkeellä Professor Emeritus.

Banksy ei luonnollisesti itse osallistunut perinteisiin akateemisiin menoihin nimityksensä yhteydessä, mutta taiteilija oli ennakkoon ilmoittanut hyväksyvänsä ja vastaanottavansa kunnianosoituksen.

Banksyn teos, joka ilmestyi Venetsiassa kanaalin rantatalon seinään kesän 2019 taidebiennaalin aikana. Kesällä 2019 pakolaisvirta Välimeren yli Eurooppaan oli vilkkaimmillaan, ja hälyttävän monet pakolaiset joutuivat vaaraan. Kuva: Kai Aulio

Yliopiston rehtori ja varakansleri Bashir Makhoul selvitti nimityksen taustaa toteamalla, että Banksy on yksi aikamme tunnetuimmista ja arvostetuimmista taiteilijoista, joka on maailmankuulu ja erinomainen roolimalli yliopiston nuorille opiskelijoille. Banksyn ansioksi katsotaan taiteellisen osaamisen lisäksi hänen yhteiskunnallisesti merkittävä osallistumisensa rauhan, ihmisoikeuksien ja tasa-arvon edistämisessä taiteellisin keinoin.

● BBC News, 1.7.2022; Banksy to be made honorary professor at University for the Creative Arts – BBC News