Claude Monetin Venetsian-maalaus ennätyshintaan

Ranskalainen taidemaalari Claude Monet (1840–1926) mieltyi Venetsiaan, jossa hän vietti puolisonsa kanssa kolme kuukautta vuonna 1908. Tänä aikana Monet maalasi kaikkiaan 37 taulua kuuluisasta kanavien kaupungista. Yksi näistä teoksista, Le Grand Canal et Santa Maria della Salute myytiin 17.5.2022 New Yorkissa, Sotheby’n huutokaupassa ennätyshintaan.

Yksityisen omistajan myyntiin tuoman taulun kokonaishinnaksi tuli 56.6 miljoonaa dollaria, ja myyntihetken kursseilla jokseenkin saman verran euroissa.  Tämä on suurin milloinkaan italialaisesta maisema-aiheisesta taulusta maksettu hinta. Edellinen ennätys oli englantilaisen William Turnerin Rooma-aiheisesta maalauksesta niin ikään Sotheby’n huutokaupassa vuonna 2014 maksettu 47.6 miljoonaa dollaria.

Le Grand Canal et Santa Maria della Salute. Taiteilija: Claude Monet. 1908.
Canal Grande ja Santa Maria della Salute -kirkko nykyisin. Kuva: Kai Aulio.

Samalla tästä Monetin taulusta tuli kallein venetsialaisesta aiheesta milloinkaan maksettu maalaus.

Nyt myynnissä ollut teos on yksi kuudesta samasta paikasta ja täsmälleen samaa kohdetta kuvannut Monetin maalaus. Äkkinäisesti katsoen melkeinpä identtisistä tauluista kaksi kuuluu yhdysvaltalaisten museoiden (Boston ja San Francisco) pysyviin kokoelmiin, ja neljä muuta ovat yksityisomistuksessa.

Taulut Monet maalasi Canal Granden rannalla, pariskunnan Venetsian vierailun asuinpaikan Palazzo Barbaron portailta, veden yli kohti Santa Maria della Saluten kirkkoa. Vaikka kaikki kuusi taulua ovat saman kokoisia, ja kirkko sekä kanaali ovat koko- ja paikkasuhteissaan lähes samanlaiset, teoksissa on tärkeä – vain asiantuntijan ja tarkan ennakkotiedon omaavan katsojan havaitsema ero.

Venetsian Canal Grande on suorassa yhteydessä Välimereen, ja kanaalin vedenpinta vaihtelee vuoroveden nousujen ja laskujen mukaan. Tämän meriyhteyden sekä impressionistisen tyylisuunnan edelläkävijälle ominaisesti vedenpinnan heijastuksia ja väreilyjä korostaen Monet halusi tallentaa esittämällä kirkkonäkymässä olevan veden korkeuden ja liikkeet hieman eri tavoin kuuden taulun teossarjassaan.

Le Grand Canal et Santa Maria della Salute -taulu oli ennen huutokauppaa näytösvierailulla synnyinkaupungissaan. Käynti oli todella lyhyt. Huhtikuussa, Venetsian 59. nykytaidebiennaalin avauksen aikoihin taulu oli – ensimmäisen kerran ja yli sata vuotta syntymänsä jälkeen – yhden päivän pikanäyttelyssä Venetsian Grittin palatsissa.

● Hernandez, Joe. 2022. USTimeToday, 18.5.2022; Monet’s Le Grand Canal et Santa Maria della Salute sells for a record-breaking £45m at Sotheby’s – USTimeToday