Euroopan Keskuspankin tunnusveistos huutokaupataan

Ylläpito liian kallista, 250’000 euroa vuodessa

Hyvin usein uutisissa kuvituskuvana tai talousasiantuntijoiden haastattelujen taustalla näkyvä Euroopan Keskuspankin (EKP) pääkonttorin edessä oleva ikoninen veistos ”joutuu vasaran alle”. EKP:n pääkonttorin muutettua sijaintipaikassaan Saksan Frankfurtissa toiseen osoitteeseen, tuttu symboli on menettänyt vetovoimaansa. EKP ei halunnut siirtää kauan palvellutta symbolia mukanaan. Ja samalla veistoksen ylläpito on käynyt liian kalliiksi haltijalleen, Frankfurtin Kulttuurikomitealle.

14-metrisen, sinisestä eurovaluutan symbolista ja 12 keltaisesta tähdestä muodostetun veistoksen suunnitteli saksalainen taiteilija Ottmar Hörl. Teos pystytettiin EKP:n silloisen pääkonttorin edustalle vuonna 2001 juhlistamaan Euroopan unionin yhteisvaluutan käyttöönottoa.

Euro-valuutan ja Euroopan Keskuspankin symboli. Kuva: Pixabay

50 tonnia painava veistos aiheuttaa haltijalleen kustannuksia paitsi vanhuuden aiheuttaman rapistumisen myös usein toistuvan ilkivallan puhdistus- ja korjaustöiden takia. Veistoksen ylläpitoon kuluu vuosittain noin 250’000 euroa, ja tämä on liikaa.

Kulttuurikomitea on yrittänyt saada yksityistä rahaa veistoksen ylläpitokustannuksiin, mutta tällainen taiteen sponsorointi ei kiinnostanut rahamaailmaa. Komitea lähetti vetoomuksen 110 pankille, mutta näistä 90 ei vaivautunut edes vastaamaan pyyntöön. EKP on avustanut veistoksen ylläpitoa 15’000 eurolla.

Ylläpitorahat eivät kuitenkaan enää riitä, ja veistos huutokaupataan lokakuussa 2022. Jo aikaisemmassa vaiheessa Kulttuurikomitea on saanut tarjouksia veistoksen siirrosta muualle, muun muassa ”näkyvälle paikalle Pariisiin”, mutta jo 21 vuotta paikoillaan olleen symbolin toivotaan jäävän Frankfurtiin, jota usein kutsutaan Euron pääkaupungiksi.

● Askew, Joshua. 2022. Euronews, 4.7.2022;  Euro sculpture in Frankfurt to be auctioned off amid vandalism and high maintenance costs | Euronews