Varsovan pörssi tehostaa taidekauppaa

Digitaalisen taidekaupan avulla voidaan potentiaalisten asiakkaiden ulottuville tuoda kohteita, joita kiinnostuneet ostajat eivät ehkä muuten löytäisi. Puolueettoman ja tarkoin valvotun pörssin suojissa tapahtuvassa taidekaupassa voidaan myös vakuuttaa ostajia ja sijoittajia toiminnan rehellisyydestä ja myyntikohteiden aitoudesta.

Vakiintunutta taidekauppaa Puolassa, Savchenko Gallery Gdanskissa. Kuva: Savchenko Gallery.

Osakkeiden ja muiden arvopapereiden hintojen nousut ja laskut ja osakeannit ovat eri maiden pörssejä koskevien uutisten vakioaineistoa, mutta kauppapaikoilla markkinoidaan paljon muutakin. Puolan pääkaupungin Varsovan pörssi kertoi heinäkuussa 2022 käynnistävänsä ohjelman, jolla pyritään edistämään yksityistä taidekauppaa.

Pörssin taidekauppa perustuu tokenisaatioon, jossa modernin lohkoketjutekniikan kautta toisistaan riippumattomat itsenäiset toimijat voivat varmistaa ja todentaa eri tapahtumia. Absoluuttinen jäljitettävyys ja koko toiminnan läpinäkyvyys estävät taidekauppaa vääristävien ja monia sijoittajia arveluttavien väärennösten pääsyn markkinoille.

● Warsaw Business Journal. 11.7.2022; Warsaw bourse launches a blockchain project for the art market (wbj.pl)