Maailman laajin kalliopiirrosten keskittymä uhattuna Australiassa

Alkuperäisväestö puolustaa perinteitä ja elämäntapaansa

Länsi-Australian alkuperäisväestön (aboriginaalien) edustajat pääsivät Yhdistyneiden Kansakuntien asiantuntijaorganisaation kuultaviksi puolustaessaan perinteisen alueensa luonnon koskemattomuutta energiateollisuuden suurhankkeita vastaan. Murujuga-nimellä tunnettavalla alueella on kalliopiirroksia, joista vanhimmat ovat jopa 50’000 vuoden ikäisiä.  Monipuolisissa ja monilukuisissa piirroksissa kuvataan muun muassa eläimiä – kuten Tasmanian tiikeri – jotka ovat kuolleet sukupuuttoon.

Suojeluvaatimuksissa ei ole kyse ainoastaan vanhojen piirrosten kohtalosta, sillä alue on nykyisinkin alkuperäisväestön – Jabubara-kansan ja heidän jälkeläistensä tärkeä henkinen keskus. Murujugassa, joka tunnetaan myös Burrup Peninsula -nimellä, tunnetaan kaikkiaan noin miljoona kivi- ja kalliopiirrosta. Tämä on maailman laajin ja eniten yksittäisiä kuvia käsittävä kivi- ja kalliopiirrosten keskittymä (1).

Murujugan alueella on miljoona kivi- ja kalliopiirrosta, joista vanhimmat ovat jopa 50 000 vuoden ikäisiä. Kuva: Murujuga Aboriginal Corporation.

Murujugan pitäisi olla turvassa, sillä alueelle on perustettu Australian sadas kansallispuisto. Mutta viranomaiset ovat kallistuneet päätöksissään suosimaan nykyaikaista, taloudellisesti suurin panoksin toimivaa teollisuutta alueen luonnonvarojen käytöstä päättäessään.  

Uusimman kiistan kohteena on Scarborourg gas -hanke, jossa Woodside Energy -yhtiö on hakenut kaasun poraus- ja hyödyntämislupaa budjetiltaan 11 miljardin Australian dollarin arvoisessa hankkeessa. Tarkoituksena on perustaa 13 kaasunporauskohdetta, joiden kautta maankamarasta otettaisiin kaasua määrä, josta tuotetaan kahdeksan miljoonaa tonnia nesteytettyä kaasua vuodessa.

Kaasuprojektin mittasuhteet ja alueen luonnon arvot ovat sellaiset, että myös luonnon- ja ympäristönsuojelijat ovat nousseet vastustamaan kaasun hyödyntämistä. Toiminnan ja käytettävän kaasun aiheuttamien päästöjen pelätään vaurioittavan jo muutenkin vaikeuksissa olevaa Suurta Valliriuttaa – YK:n Maailmanperintö -ohjelman suojelukohdetta. Myös Murujugan alueen kulttuurihistorialliset arvot on tunnustettu. Aluetta on ehdotettu YK:n Maailmanperintö -ohjelman kohteeksi. (2).

Suojeluhankkeen aktiivit ovat tuoneet julkisuuteen – myös YK:n kuulemisessa – Murujugan kivipiirroksiin kohdistuvaa, ihmisen toiminnoista johtuva uhkaa. Aikaisemmin julkaistussa selvityksessä osoitettiin, että etenkin fossiilisten polttoaineiden poltosta vapautuvien päästöjen aiheuttama happamoituminen on vaurioittanut osaa vanhoista piirroksista (3).

● (1). Artnet News. 11.7.2022. Indigenous Activists in Australia Say a Company’s Plans to Drill for Gas Threatens to Destroy Up to a Million Ancient Petroglyphs | Artnet News

● (2). Standen, Susan & Feng, Sonia. 2018. ABC News, 28.8.2018.  World Heritage listing of Burrup Peninsula rock art edges closer with nomination process starting – ABC News

● (3). McDonald, Jo. 2017. The Conversation, 16.2.2017. Where art meets industry: protecting the spectacular rock art of the Burrup Peninsula (theconversation.com)