Aiemmin tuntematon van Gogh -omakuva löytyi muotokuvan taustasta

Skotlannin Kansallisgallerian tutkijat löysivät aikaisemmin tuntemattoman Vincent van Goghin (1853–1890) omakuvan tarkastaessaan röntgenlaitteella pian avautuvaan näyttelyyn valmisteltavaa taiteilijan Maalaisnaisen muotokuva (Head of a Peasant Woman) -taulua. Tiukasti taustaan liimatun pahvin kätkemässä omakuvassa hattupäinen ja parrakas Vincent katsoo viistosti eteenpäin. Löydös oli yllätys, vaikka van Gogh tunnetaan siitä, että hän säästäväisyyssyistä käytti kankaita kaksipuolisesti – maalaten teoksia jo valmiiden töiden taustoihin.

Röntgenkuva piilossa olevasta Vincent van Goghin omakuvasta. Kuva: National Gallery of Scotland.

Vuonna 1885 maalattu Maalaisnaisen muotokuva tuli Skotlannin Kansallisgallerian kokoelmiin vuonna 1960. Taulun mallina on ollut hollantilainen, Nuenenin kaupungissa asunut nainen. Vincent van Gogh asui kaupungissa vuosina 1883–1885. Omakuvansa taulun taakse van Gogh on maalannut ilmeisesti myöhemmin, muutettuaan Pariisiin ja saatuaan vaikutteita ranskalaisten impressionistien töistä.

15 vuotta van Goghin kuoleman jälkeen maalaus oli näytteillä Amsterdamin Stedelijk-museossa. Omakuvan tiukasti piilottama pahvi on ilmeisesti liimattu kankaan taustalle ennen taulun kehystämistä ja valmisteltaessa taulun lähetettämistä Hollantiin. Kaksipuolisen kankaan aiheista näyttelyn valmistelijat ovat valinneet esille jääneen maalauksen mieluummin kuin Vincentin omakuvan, koska naisen muotokuva oli ”viimeistellympi”.

Head of a Peasant Woman. Taiteilija: Vincent van Gogh. Kuva: National Gallery of Scotland.

Piilossa olevan omakuvan paljastaminen olisi erittäin vaikeaa ja saattaisi vaarantaa nyt näkyvillä olevaa maalausta. Paljastamista kuitenkin harkitaan, jos riskitön keino keksitään.

Uusi omakuva pääsee kuitenkin julkisuuteen ja yleisön ihailtavaksi, sillä röntgenkuva tulee näytteille erityislaitteissa Edinburghin A Taste for Impressionism -näyttelyssä.  

Vincent van Gogh piirsi ja maalasi kaikkiaan yi 40 omakuvaa. Näistä 16 öljyvärityötä oli esillä Lontoon Courtauld Galleyssä vuoden 2022 alkupuolella alallaan kaikkien aikojen kattavimmassa näyttelyssä.

● BBC News, 14.7.2022. Vincent Van Gogh: Hidden self-portrait discovered by X-ray; https://www.bbc.com/news/uk-scotland-62135891