Jeff Koonsin veistoksella 12 miljoonaa euroa humanitaariseen apuun Ukrainaan

Ukrainalaismiljardöörien lahjoitus huutokaupattiin Lontoossa

Ukrainalaiset Victor ja Olena Pinchuk ovat olleet merkittäviä hyväntekijöitä koko sen ajan, kun heidän kotimaansa on ollut Venäjän raa’an hyökkäyssodan kohteena. Miljonäärit ovat Ukrainaa avustavan säätiön (Ukraine Relief Fund) perustajäseniä, ja molemmilla on omatkin hyväntekeväisyyssäätiönsä. Näiden kautta Pinchukin pariskunta on lahjoittanut sodan aikana jo yli 40 miljoonan euron edestä apua sotilaiden ja siviilien sairaaloiden ja muun hoitotyön sekä muun humanitaarisen avun tarpeisiin.

Uusimpana toimena Victor ja Olena Pinchuk lahjoittivat omistamansa, yhdysvaltalaistaiteilija Jeff Koonsin kuuluisan veistoksen huutokaupattavaksi Christie’s -huutokauppakamarilla Lontoossa.

Jeff Koonsin jättikokoinen Balloon Monkey (Magenta) tuotti jättipotin ukrainalaisille avuntarvitsijoille. Kuva: Christie’s.

Viiden vastaavan teoksen sarjan päätösteos, karmiininpunainen ilmapalloapina, Balloon Monkey (Magenta), myytiin 28.6.2022, ja veistoksen hinta kohosi 10’136’500 puntaa eli runsaaseen 11.9 miljoonaan euroon. Painoltaan noin viisitonninen veistos on valmistettu ruostumattomasta, peilihiotusta teräksestä. Jättiapinan pituus kuonon nokasta hännän päähän on noin kuusi metriä, ja veistoksen  korkeus on lähes neljä metriä. Myyntisumma käytetään kokonaisuudessaan Ukrainan sodasta kärsivien hyväksi sairaaloiden ylläpidossa, proteesien hankintaan, lääkevarastojen täydentämiseen ja kuntoutukseen.

Victor Pinchuc on ukrainalainen miljardööri, joka on hankkinut omaisuutensa sijoitus- ja metallialan yrityksillään, ja lisäksi hän omistaa tv-kanavia ja suositun sanomalahden. Hän on toiminut myös kaksi kautta Ukrainan parlamentissa. Olena Pinchuk on Ukrainan entisen presidentin Leonid Kuchman tytär. Hän on suorittanut taloustieteen yliopistollisen tutkinnon ja on toiminut liike-elämässä talousjohtaja. Hän on perustanut AntiAids Foundation -säätiön, ja toimii Ukrainan suurimman media-alan yrityksen toimituskunnan puheenjohtajana.

Jeff Koons on yhdysvaltalainen, vuonna 1955 syntynyt kuvataiteilija, joka on kuuluisa suurikoisista, usein leikkisistä ja arvoituksellisista teoksistaan, joista pehmoeläimiä ja ilmapalloista taiteltuja leluja muistuttavat jättiteokset ovat tunnetuimpia ja arvoltaan miljoonien, jopa kymmenien miljoonien eurojen arvoisia. Hänen tunnetuin teoksensa lienee vuonna 2013 myyty Balloon Dog (Orange), joka oli 58.4 miljoonan dollarin kauppahinnalla ainakin sen hetkisessä tilastossa kallein elävän taiteilijan teos.

● May, Melanie. UKFundraising, 1.7.2022;  Auction of Jeff Koons sculpture raises over £10mn for Ukraine – UK Fundraising