Valokuvaaja Barbara Iweins ikuisti kotinsa jokaisen esineen

12’795 kappaleesta suuri osa hyödyttömiä

Belgialainen valokuvaaja Barbara Iweins esittää itsestään ja elämästään tyystin toisenlaisen kuvan kuin ihmiset sosiaalisessa mediassa yleensä tekevät. Tilanteessa, jossa hänellä oli takana avioero ja 11 muuttoa uusiin osoitteisiin, Iweins päätti selvittää asemasan materiaalisessa maailmassa – kaunistelematta ja rehellisesti ja kaunistelematta totiuutta, vaikka totuus ei ehkä miellyttävä ja muiden silmissä kovin hyväksyttävä olisikaan. Selvyyttä kotinsa todellisesta olemuksesta hän hankki valokuvaamalla järjestelmällisesti jokaisen kodissaan olevan esineen. Mittava työ kesti kaikkiaan lähes viisi vuotta tahdilla, jossa hän valokuvasi kotiaan noin 15 tuntia joka viikko.

Urakan valmistuttua ikuistetuiksi oli päätynyt – kaunistelematta ja mitään salaamatta – kaikkiaan 12’795 erillistä esinettä. Kuvakavalkadiin päätyivät niin yksittäiset ruokailuvälineet, legopalikat kuin makuuhuoneen hieromasauvakin.

Katalog. Osa Barbara Iweinsin kodin esineistöstä näyttelyssä. Kuva: Barbara Iweins.

Kotinsa täysinventaarion tulokset Iweins järjesti systemaattisesti eri luokkiin värin, materiaalin sekä esineiden käyttökerojen mukaan. Kodin irtaimiston valtaväri on sininen, joka on päävärinä 16 prosentissa esineistä. Barbaran vaatteista 22 prosenttia ovat mustia. Materiaalierittelyssä esimerkiksi kylpyhuoneesta löytyvistä esineistä ovat muovisia. Kodissa olevista naruista tai johdoista lähes 90 prosenttia ovat sellaisia, joita ei käytetä käytännöllisesti katsoen koskaan. Omistamistaan kirjoista Barbara Iweinsillä on lukematta 19 prosenttia.

Täydellisen ja kuviin ikuistetun inventaarion tuloksista yllättävimpänä Barbara Iweins pitää niiden esineiden suurta määrää, jotka joutuvat toistuvasti kadoksiin ja joiden tilalle pitää ostaa uusi samanlainen – vaikka ne edellisetkin ovat tietysti tallella jossakin kodin kätköissä.

Vaikka esineiden kokonaismäärä osoittautui odottamattoman suureksi, Barbara Iweins ei pidä itseään mitenkään materialistisena ihmisenä. Arvio kaikkien omistamiensa esineiden ja tavaroiden yhteisarvosta nousi 121’046 euroon. Hankintojen välttämättömyys tai tarpeettomuus ovat lukunsa, mutta todellista pysyvää tunnearvoa Iweins sanoi tuntevansa vain yhteen prosenttiin omistamistaan esineistä. Tosin tuhansiin muihinkin tavaroihin hän sanoo tuntevansa jonkinlaista ”yhteyttä”.

Yhteenvetona projektistaan Barbara Iweins luonnehti olevansa ihan tavallinen kansalainen, jolla on paljon tavaraa. ”Mutta voisi sitä olla enemmänkin”, valokuvaaja toteaa.

Projektinsa tulokset Barbara Iweins julkaisi myös kirjana nimeltä Katalog, jossa hän erittelee kotinsa esineiden historiaa ja käyttöä.

Katalog -kuvat ovat kesällä 2022 näytteillä Ranskassa, Recontres d’Arles -valokuvafestivaaleilla.

● Holland, Oscar. 2022. CNN, 7.7.2022;  Photographer Barbara Iweins cataloged all 12,795 items in her house. This is what she found – CNN Style