Latvia tuhoaa natsi- ja neuvostoajan muistomerkit

Lain nojalla ja hallituksen määräyksellä tuhotaan 69 monumenttia

Latviassa astui 23.6.2022 voimaan laki, joka kieltää pitämästä julkisesti esillä sellaisia muistomerkkejä, patsaita ja muita kunnianosoituksia, jotka kertovat Neuvostoliiton tai Natsi-Saksan miehitysajoista. Tällaisia monumentteja voidaan vast’edes pitää nähtävillä vain museoissa tai muissa vastaavissa julkisesti valvotuissa kohteissa.

Laissa on erikseen mainittu yksi hävitettäväksi määrätty muistomerkki, pääkaupunki Riiassa oleva 79-metrisestä obeliskista ja sitä ympäröivistä massiivisista pronssiveistoksista koostuva Puna-armeijan muistomerkki, joka tunnetaan yleisesti nimellä Voitto-monumentti tai Voiton muistomerkki. Riian kaupunginvaltuusto oli jo aikaisemmin päättänyt muistomerkin hävittämisestä. Muista hävitettäväksi tai pois julkisuudesta siirrettäviksi osoitettavista kohteista päättää maan hallitus.

Riiassa oleva Puna-armeijan muistomerkki on venäläisille ja venäjämielisille tärkeä kokoontumispaikka, jonka Latvia haluaa tuhota lopullisesti. Kuva: Wikimedia Commons.

Kesäkuun lopulla Latvian korkeimmat kulttuurialan viranomaiset ja asiantuntujatahot nimesivät 69 neuvosto- tai natsiajoista kertovaa monumenttia, jotka on tuhottava. Kansallisen kulttuurin asioista vastaava hallinto voi tarvittaessa myöhemmin lisätä luetteloon muitakin poistettavia kohteita. (1).

Lain valmisteluvaiheessa asiantuntijat arvioivat, että Latviassa on jopa 300 lain määritelmän mukaista, sortovaltoihin liitettävää patsasta, monumenttia, nimettyä puistoa tai muuta muistomerkkiä. Hallituksen päätöksellä vahvistettavat muistomerkit on lain mukaan poistettava näkyvistä tai tuhottava marraskuun 15. päivään 2022 mennessä (2).

Sortovaltojen muistomerkkien hävittäminen koituu Latvialle kalliiksi. Esimerkiksi Pardaugavassa, Riiassa Daugava-joen länsipuolella olevassa lähiössä olevan neuvostomonumentin tuhoamisen lasketaan maksavan 2–3 miljoonaa euroa (3).

● (1). LSM.lv. (Latvian televisio- ja radioyhtiö) 14.7.2022. Dozens of Soviet monuments on the line for dismantling / Article (lsm.lv)

● (2). LSM. lv., 30.6.2022; Up to 300 Soviet monuments set for removal in Latvia / Article (lsm.lv)

● (3) LSM. lv., 15.7.2022; Soviet monument demolition could cost over 2 million euros / Article (lsm.lv)