Maailman korkein muraali Calgaryyn

Saksalaistaiteilija DAIMin seinämaalaus 95-metrinen

Calgaryn noin 1.3 miljoonan asukkaan kaupunki läntisen Kanadan Albertan provinssissa sai uuden ja näyttävän maamerkin, kun saksalaisen katutaiteilija DAIMin kookas seinämaalaus valmistui. Kaupungin tunnetuimman nähtävyyden, 191-metrisen Calgary Tower -näkötornin läheisyydessä sijaitsevan betoniseinän abstrakteilla kuvioilla täyttävä muraali on korkeudeltaan 95-metrinen. Seinämaalaus on työn tilaajien mukaan maailman korkein seinämaalaus.

Maailman korkein muraali, Calgary. Kuva: DAIM, Facebook.

Tilaustyönä valmistunut seinämaalaus on alkusysäys kaupungin tavoitteelle muuttaa yksitoikkoisen, paljaiden betoniseinien ja katukuilujen ja ylikäytävien hallitsema keskusta monipuoliseksi ulkoilmataiteen galleriaksi.

DAIM, oikealta nimeltään Mirko Reisser on kansainvälisesti tunnettu taiteilija, joka on tehnyt julkisia teoksia jo yli 30 vuoden ajan. Työ on tekijälleen tyypillinen, sillä DAIMia pidetään koko maailmassa kolmiulotteisten seinämaalausten edelläkävijänä. Calgaryn uusi maamerkki koostuu abstrakteista, väreiltään valkoisista, keltaisista, sinisistä, oransseista, harmaista ja mustista kuvioista. Suojaksi sään vaihteluja ja auringon ultraviolettisäteilyä vastaan muraali sai kestävän pinnoitteen.

Calgaryn kaupungilla on kunnianhimoinen suunnitelma uudistaa brutalististen, viimeistelemättömien seinäpintojen hallitseman keskustan arkkitehtuuria seinämaalausten avulla. Elokuussa 2022 järjestettävän muraalifestivaalin aikana kaupunki saa noin 60 uutta seinämaalausta.

● Graveland, Bill. 2022. CBC News, 4.7.2022;  Graffiti artist completes world’s tallest mural in downtown Calgary | CBC News