Bruno Catalano: Maineeseen rikkonaisilla veistoksilla

Valuvirheestä syntyi tunnistettava, omaleimainen tyyli

Bruno Catalano on vuonna 1960 Marokossa syntynyt mutta kansalaisuudeltaan ranskalainen kuvanveistäjä, joka on tullut tunnetuksi suurikoisista, surrealistisista veistoksista, joista puuttuu huomattavan suuri osa ihmiskehosta.

Catalanon perhe lähti maanpakoon Marokosta vuonna 1970, ja Ranskassa uuteen elämään kiinni pääsy kävi monen mutkan kautta. Hän toimi eri ammateissa, muun muassa merimiehenä sekä sähköalan töissä. Vuonna 1981 Bruno Catalano aloitti kouluttautumisen kuvanveistäjäksi Marseillessa, ja vuonna 1985 hän aloitti omassa yrityksessään itsenäisenä taiteilijana pääasiassa savitöiden suunnittelijana ja tekijänä.

Vähitellen savi väistyi Catalanon materiaalina, ja hän siirtyi pronssiveistoksiin. Aluksi veistokset olivat traditionaalisia, mutta vähitellen hän kehitti omaa tyyliään. Varsinainen murros tapahtui vuonna 2004, kun yhteen veistokseen jäi virhe, jonka takia taiteilija joutui kaivamaan Cyrano-veistoksen rinnasta ison kappaleen kokonaan pois. Uusi tyylisuunta ja Bruno Catalanon tie menestykseen käynnistyi tästä aluksi ikävästä ja vahingollisesta episodista.

Pierre David – Les Voyageurs (The Travelers). Bruno Catalano. Venetsia, kesäkuu 2022. Kuva: Kai Aulio.

Tänään Bruno Catalano tunnetaan parhaiten suurikokoisista mieshahmoista, joissa kaikissa on kaksi olennaista piirrettä: Miehillä on mukanaan laukku, ja veistoksista puuttuu kehon osia. Laukku sitoo erilleen jääneet kehon osat yhteen. Laajalti eri puolilla maailmaa näyttelyissä kiertänyt veistossarja tunnetaan nimellä Les Voyageurs (englanniksi The Travelers) eli Matkustajat, jotka olivat ensi kerran julkisuudessa Marseillessa syyskuussa 2013, kaupungin juhlistaessa asemaansa Euroopan Kulttuuripääkaupunkina. Kaupungin satamassa oli esillä kymmenen Matkailijaa.

Rikkonaisten vartaloiden Catalano on kertonut kuvaavan pakolaisten vaikeaa asemaa nykymaailmassa.

Hubert II – Les Voyageurs (The Travelers). Bruno Catalano. Venetsia, 2022. Kuva: Kai Aulio.

Kesällä 2022 Les Voyageurs -veistoksia oli viidessä eri kohteessa eri puolilla Venetsiaa, kaupungissa järjestetyn nykytaidebiennaalin aikana.

Pierre David Triptyque – Les Voyageurs (The Travelers). Bruno Catalano. Venetsia, kesäkuu 2022. Kuva: Kai Aulio.

● Ravagnan Gallery. 2022. Bruno Catalano.; Bruno Catalano – Ravagnan Gallery