Espanjan tulli esti 450’000 euron arvoisen Picasson teoksen salakuljetuksen

Turistikohteena suositun Ibizan saaren lentokentän tulli- ja verovirkailijat saivat pyydyksiinsä ison saaliin heinäkuun 2022 alussa. Sveitsistä tulleelta mieheltä löydettiin arvokas, Pablo Picasson tekemä luonnospiirros. Kiinni jäätyään mies sanoi työn olevan ainoastaan halpa kopio, mutta paikallisen museon asiantuntija varmisti pian teoksen aidoksi Picasson työksi. Kyseessä on luonnos Picasson moniin eri versioihin päätyneestä Trois personnages -teoksesta.

Taideteos oli miehen matkatavaroissa, jotka lentokentällä tutkittiin tarkoin Sveitsistä saadun vihjeen perusteella. Sikäläisessä lähtöselvityksessä viranomaiset olivat arvioineet miehen matkatavaroiden olevan ”epäilyttäviä”. Teoksen löydyttyä mies esitti kuitin, jonka piti todistaa ostoksen olevan vain kopio. Mutta salakuljettaja oli pahasti hutiloinut, sillä tarkastuksessa Ibizan viranomaiset löysivät myös toisen, zürichiläisen taidegallerian kirjoittaman, arvoltaan 450’000 Sveitsin frangin (heinäkuun 2022 valuuttakurssin mukaan noin 455’000 euron) arvoisen kuitin ostoksesta. Kuitti varmisti, että teos on aito. Vaikka teos oli laillisesti hankittu, näin kalliin tavaran maahantuonnista pitää maksaa huomattavan korkea arvonlisävero, jota salakuljettaja yritti kiertää.

Pablo Picasson luonnos teokseen Trois personnages (1966). Kuva: CNN/Handout/EPA-EFE.

Sveitsiläisen gallerian kuitti osoitti teoksen olevan Picasson vuonna 1966 tekemä luonnos Trois personnages -teoksesta. Tästä aiheesta Picasso toteutti monia versioita – piirroksina, maalauksina ja keraamisina lautasina.

Espanjalaissyntyinen Pablo Picasso (1881–1973) on yksi kaikkien aikojen kuuluisimmista taiteilijoista. Hänen runsaaseen tuotantoonsa kuuluu noin 13’500 maalausta ja noin 100’000 piirrosta ja painokuvaa. Maailmankuuluksi tulleen Picasson kaikki työt ovat taideharrastajien himoitsemia ja hinnoiltaan kalliita. Yksittäisistä luonnoksista ja piirroksista on taidehuutokaupoissa maksettu tuhansia, jopa kymmeniä tai satoja tuhansia euroja.

● Holland, Oscar. 2022. CNN Style, 19.7.2022;  Ibiza, Spain: Officials seize $460,000 Picasso sketch ‘Trois personnages’ at airport – CNN Style