Maailman suurin akvarelli restauroitiin alkuperäiseen loistoonsa

Englantilaisessa Birminghamin museossa ja taidegalleriassa on maailman laajin prerafaeliittii-koulukunnan taiteilijoiden töiden kokoelma. Prerafaeliitit olivat 1800-luvun puolivälissä Englannissa perustettu kuvataiteilijoiden, kirjailijoiden ja muiden kulttuuriaktivistien ryhmä. Museon suurimpiin aarteisiin – sekä kooltaan että kulttuurihistorialliselta arvoltaan – lukeutuu Sir Edward Burne-Jonesin (1833–1898) maalaus Betlehemin tähti (The Star of Betlehem). Tämä vuonna 1890 valmistunut ja mitoiltaan 260 x 390 -senttinen akvarelli on kooltaan maailman suurin vesivärityö, joka on ollut nähtävillä museon kokoelmissa jo 130 vuotta. Aika on tehnyt tehtävänsä, ja varsinkin akvarellimaalausta peittävä lasitus oli tummentunut ja paikoin halkeillut.

Edward Burne-Jonesin maalaus Betlehemin tähti (The Star of Betlehem). Kuva: Birmigham Museums Trust.

Välttämättömäksi katsottuun maalauksen restaurointiin kokoelmasta vastaava Birminghamin museosäätiö (Birmingham Museums Trust) sai kerätyksi lahjoitusvaroja 50 000 puntaa eli noin 59 000 euroa. Konservoinnin tarkoituksena oli puhdistaa maalaus ja uusia työn pintaan uusi, ajanmukainen lasitus.

Konservoinnin ansiosta Betlehemin tähden yksityiskohdat erottuvat nyt tarkasti, ja työn värit ovat selvästi kirkkaammat kuin ennen puhdistusta. Tärkeä yksityiskohta on teoksen signeeraus, jota ei ole pystytty havaitsemaan 150 vuoteen.

Korjaustyö oli teknisesti vaikea, sillä maalaus on tiukasti kiinni alustassa, joka on muodoltaan kuin ylhäältä avoin laatikko. Herkästi vaurioituvaa maalausta ei voitu irrottaa, joten teoksen tausta jäi restauroinnin jälkeenkin yhä arvoitukseksi. Yleisön nähtäväksi Betlehemin tähti pääsee lähitulevaisuudessa, kun museossa meneillään olevat sähkölaitteiden uusimistyöt on saatu valmiiksi.

● Artdaily, 13.7.2022; World’s largest watercolour reglazed and conserved by Birmingham Museums Trust (artdaily.cc)