EU ”adoptoi” ukrainalaistaidetta

Kotiinpääsyä odottava näyttely kansainväliselle kiertueelle

Eri sukupolvia ja monia taidesuuntia ja -menetelmiä sisältävä, kaikkiaan 42 ukrainalaisen taiteilijan ja taiteilijaryhmän yhteisnäyttely avattiin tammikuussa 2022 Tanskan Silkeborgissa juhlistamaan maiden 30-vuotista diplomaattista yhteyttä. Ukrainan maata ja kansaa kuvaavissa teoksissa pääosassa ovat maisemat – niin fyysiset kuin mielen maisemat esitettyinä maalauksissa, veistoksissa, grafiikassa, valokuvissa, videoissa ja installaatioissa. Näyttelylle oli varattu tilat toukokuulle saakka.

Alkuperäinen tarkoitus oli, että näyttely palaisi Silkeborgista kotimaahansa. Mutta Venäjän helmikuussa 2022 aloittama hyökkäyssota muutti suunnnitelmat, ja teokset jouduttiin varastoimaan. Paluu Ukrainaan kävi mahdottomaksi, koska monet näyttelyn taiteilijat ja teosten vakituiset sijaintipaikat olivat sotatoimialueilla, monet jopa täysin tuhottuina. Osalle taiteilijoista paluu Ukrainaan oli mahdotonta, koska he olisivat joutuneet hengenvaaraan.

Ratkaisun ukrainalaisille tärkeän kulttuurivaihdon pattitilanteeseen tarjosi Euroopan Unioni, jonka ulkosuhteista vastaava elin, Euroopan ulkosuhdehallinto (European External Affairs Service; EAAS) päätti ”adoptoida” Unfolding Landscapes -näyttelyn teokset, jotka siirrettiin ensi vaiheessa Brysseliin. ”EU:n pääkaupungin” Kuninkaallisessa Kuvataidemuseossa näyttely avautui 20.7., ja Belgiassa teokset ovat esillä 18.9.2022 saakka. Tämän jakson jälkeen näyttely lähtee mahdollisesti kiertueelle eri maihin, jotta mahdollisimman moni pääsee tutustumaan ukrainalaiseen kulttuuriin ja saa samalla lähituntuman sotaa pakoon joutuneiden ihmisten vaikeuksista. Moni näyttelyn taiteilijoista on kotoisin meneillään olevan sodan kuumimmilta taistelujen painopistealueilta.

Unfolding Landscapes. Ukrainalaistaiteen näyttely Tanskan Silkeborgissa. Kuva: The Odessa Journal.

EU:n aloite taideteosten ja taiteilijoiden töiden arvostuksen osoittamisesta on samalla positiivinen viesti sodasta kärsiville ukrainalaisille siitä, että heillä on ystäviä ja liittolaisia.

● European Union External Action, 13.7.2022; Unfolding Landscapes – Art Exhibition | EEAS Website (europa.eu)

● The Odessa Journal, 13.2.2022;  Landscape and Poetics in Contemporary Ukrainian Art in Silkeborg, Denmark | odessa-journal.com