Etelä-Korealta jättipanostus kulttuuriin

3.7 miljardilla eurolla ”kulttuurista vetovoimaa

Etelä-Korean vastavalittu presidentti Yoon Suk-yeol lupasi heinäkuussa 2022 valtion myöntävän seuraavien viiden vuoden kuluessa kulttuurin eri osa-alueiden kehittämiseen kaikkiaan 4.8 biljoonaa wonia eli noin 3.7 miljardia euroa. Investoinneilla kehitetään niin elokuva-alan, television, kuvataiteilijoiden kuin kaikkien muidenkin luovien alojen toimintaa ja toimijoiden työskentelyedellytyksiä. Suuri satsaus lähivuosille on maan presidentin aikaisemman, Cheong Wa Dae -nimellä tunnettavan virka-asunnon muuttaminen monipuoliseksi kulttuurikeskittymäksi, jonka ulkoalueista kehitetään Ranskan maailmankuulun Versaillesin palatsin kaltainen nähtävyys ja matkakohde, joka on samalla arvokas veistospuisto.

Entinen presidentin virka-asunto, tuleva kulttuuripalatsi avattiin yleisölle toukokuussa 2022. Kuva: The Korea Times.

Presidentin virka-asunto, joka avattiin rajoitetusti yleisölle jo toukokuussa 2022, säilytetään rakennuksena entisellään, mutta sisätiloihin saneerataan nykyajan vaatimukset täyttäviä gallerioita taiteilijoiden työskentely- ja näyttelytiloiksi. Perustana taidenäyttelyille on palatsin 600 teosta käsittävä kokoelma. Julkiseen kulttuurikäyttöön palatsi avataan syksyllä 2022.

Presidentin kanssa uusista kulttuurilinjauksista oli kertomassa kulttuuriministeri Park Bo-gyoon, jonka ammatillinen tausta on lehtimiehenä. Yksi koko kansaa välittömästi koskettavista lupauksista oli elektroniikkajätti Samsungin johtajan Lee Kun-heen kokoama, kaikkiaan 23’000 teosta käsittävän taidekokoelman esitteleminen eri puolilla Etelä-Koreaa järjestettävissä kiertävissä näyttelyissä.

Tilajärjestelyjen lisäksi presidentti Yoonin ja kulttuuriministeri Parkin ohjelmaan sisältyy lupaus kaikkiaan 10’000 luovien alojen lahjakkuuksien taloudellisesta tuesta valtion varoin.

Etelä-Korean kulttuuri on viime vuosina noussut kansainväliseen suosioon, jopa eräänlaiseen kulttiasemaan etenkin elokuvien (kärjessä neljä Oscar-palkintoa vuonna 2020 voittanut Parasite) ja televisiotuotantojen sekä populaarimusiikin (K-Pop) ansiosta.

● Chow, Vivienne. 2022. ArnetNews, 22.7.2022; South Korea’s New President Has Ordered a $3.7 Billion Investment in the Arts to Make the Country Even More ‘Culturally Attractive’ | Artnet News