San Franciscon taiteilijoille perustuloa

60 erityisryhmien taiteilijalle tuhat dollaria kuukaudessa

Kalifornian San Franciscon kaupunki laajentaa pari vuotta aikaisemmin aloitettua, koronapandemian aiheuttaman työtilaisuuksien menetyksen takia taiteilijoille suunnattua perustulokokeilua. Perustuloa – tai sikäläisittäin ilmaistuna turvattua tuloa (Guaranteed income) saa kaikkiaan 60 taiteilijaa yhtäjaksoisesti 18 kuukauden ajan. Turvattu toimeentulo on täysin vastikkeetonta, eli saajien ei tarvitse esittää mitään selvityksiä rahan käytöstä.

Kyseessä on kokeiluprojekti, jota koordinoi riippumaton Yerba Buena Center for Arts (YBCA) -organisaatio yhteistyössä kuuden paikallisen yhteisön kanssa. Puolitoistavuotisen kokeilun kokonaisbudjetti on 1.3 miljoonaa dollaria (nykykurssilla jokseenkin sama summa euroissa), ja rahoitukseen on saatu huomattava osuus yksityisiltä lahjoittajilta. Nyt käynnistyvä 60 taitelijan tukiohjelma on jatkoa maaliskuussa 2021 aloitetulle, San Franciscon kaupungin johdon kanssa toteutetulle perustulokokeilulle, jossa 130 Covid 19 -epidemian koettelemaa taiteilijaa sai vastikkeetonta perustuloa.

San Franciscon taiteilijat kamppailevat aktiivisesti sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta. J Manuel Carmona ja Black Lives Matter -liikkeen hengessä toteutettu teos Listen Linda. Kuva: J Manuel Carmona.

Kokeiluun päässeet taiteilijat tulevat asemansa tai olosuhteidensa takia huono-osaisiksi luokiteltavista erityisryhmistä, joita ovat mustat ja muut ns. värilliset sekä alkuperäiskansoihin kuuluvat, sukupuolivähemmistöjen edustajat, eri vammaisryhmiin kuuluvat sekä maahanmuuttajataustaiset taiteilijat. Mukaan päässeet taiteilijat valittiin kunkin erityisryhmän sisäisissä arvioinneissa, joissa tuettavien todellinen taloudellinen tarve pystyttiin mahdollisimman realistisesti ja oikeudenmukaisesti arvioimaan.

Taloudellinen tuki taiteilijoille on korostunut koronapandemian aikana niin Yhdysvalloissa kuin kaikkialla muuallakin. Huhtikuussa 2020 julkaistun selvityksen mukaan Covid-pandemian takia 62 prosenttia amerikkalaistaitelijoista jäi kokonaan työttömiksi, ja peräti 95 prosenttia kertoi tulotasonsa heikentyneen. Erityisryhmillä tilanne on vielä kokonaiskuvaakin heikompi. Heinäkuussa 2021 julkaistun selvityksen mukaan kokonaan työttöminä oli 69 prosenttia värillisiin ja alkuperäiskansoihin lukeutuvista taiteilijoista, kun kaikista taiteilijoista saman kohtalon koki 60 prosenttia. Kaliforniassa koronaepidemia on koetellut taideyhteisöjä pahemmin kuin muualla Yhdysvalloissa.  Pandemian seurauksena kalifornialaistaitelijoiden lukumäärä on vähentynyt 20 prosentilla.

● Voon, Claire. 2022. The Art Newspaper, 19.7.2022;  San Francisco artists will receive $1,000 per month as part of a guaranteed income pilot programme (theartnewspaper.com)