Öljynporauslautasta rakentuva SEE MONSTER hallitsee ”Brexit-Festivaalia”

Britannia etsii vanhan teollisuuden tilalle tiekarttaa kestävään tulevaisuuteen

Elokuussa 2022 järjestettävän, Britannian hallituksen tukeman UNBOXED: Creativity in the UK -suurtapahtuman tavoitteena on esitellä käytännön tapoja ja esimerkkejä vanhojen ja käytöstä poistettavien kohteiden uudesta, kestävästä käytöstä. Ilkikurisesti tapahtuma on nimetty Brexit-Festivaaliksi – ilmeisesti siksi, että Euroopan Unionista eroamisen jälkeen saarivaltakunnan taloudella ei ole mennyt mitenkään kehuttavasti.

Ainakin ensi tiedot esille tulevista kohteista osoittavat, että mittakaava on suuri. Heinäkuun puolivälissä tarkoitusta varten Somersetissa, Weston-super Maren rannalle hinattiin Pohjanmereltä käytöstä poistettu öljynporauslautta. Jalkapallokentän kokoiselle lautalle nostettu 450 tonnin painoinen, See Monster -nimen saanut poraustorni on korkeudeltaan 35-metrinen. Järjestäjien mukaan rakennelman on tarkoitus innostaa keskusteluun suurten teollisten rakenteiden uudelleenkäytöstä ja ideoida kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja.

Pohjanmereltä eläköitynyt öljynporauslautta saa täydellisen muodonmuutoksen kestävän kehityksen ihanteita julistavaksi See Monster -taideinstallaatioksi. Kuva: See Monster, Newsubstance.

Loppuun käytetty porauslautta saa perusteellisen kasvojen kohotuksen, kun jättiläisestä muokataan yksi kaikkien aikojen suurimmista taideinstallaatioista. Paikoilleen See Monster asettuu Tropicana-rantalomakohteeseen, jossa maailmankuulun katutaiteilijan Banksyn pakolaiskysymystä kriittisesti arvostellut suurtuotanto Dismaland oli vuonna 2015.

See Monsteriin on tarkoitus rakentaa ja varustaa ainakin 10-metrinen vesiputous, 6000 liikkuvasta osasta koottu installaatio, ja rakenteille istutetaan jo valmiiksi merenrantaoloihin sopeutettuja kasveja, jotka muodostavat kuin keitaan muuten jykeviin ja ruostuneisiin teräsrakennelmiin. Lisäksi See Monsteriin tulee amfiteatteri ja studio, joissa asiantuntijat ja yleisö pääsevät keskustelemaan ja esittelemään kestävän kehityksen suuntaviivoista ja konkreettisista ratkaisuista.

Porauslautan muodonmuutoksen taideinstallaatioksi on suunnitellut ja toteuttaa Leedissä toimipaikkaansa pitävä Newsubstance -yritys.

● SeeMonster. 2022; SEE MONSTER

● Norris, Phil. 2022. WalesOnline, 13.7.2022;  ‘Festival of Brexit’ rusty oil rig arrives off British coast as part of art project – Wales Online