Blackpoolin ”oletettu Banksy” manchesterilaisen taiteilijan työ

Kannanotto lasten ahdinkoon

Varhain aamulla, torstaina 21. heinäkuuta 2022 Englannin länsirannikolla sijaitsevan Blackpoolin laitakaupungilla, Milbourne Street -kadulla nähtiin asuintalon seinällä tutun tyylinen uusi, yllättäen yön aikana ilmaantunut seinämaalaus (1).

Kuvassa on nuori poika, joka leijuu tuulen ilmaan nostamana keltaisen sateenvarjon varassa. Tyyliltään muraali on ”kuin Banksy”, eli tuntemattomana pysyttelevän ja runsailla ja usein yhteiskunnallisesti kantaa ottavilla töillään maailmanmaineeseen noussut katutaiteilija.

Muraali Blackpoolissa, tekijänä Mr Eggs. Heinäkuu 2022. Kuva: LancsLive.

Banksyn tyyli on kaikille katutaidetta seuraaville tuttu, ja kuuluisan taiteilijan tyyliä jäljitellään usein. Siksi paikallinen lehti otti yhteyttä Banksyn edustajiin saadakseen varmuutta Blackpoolin muraalin tekijästä, mutta varmistusta ei tullut. Arvuuttelua teoksen tekijästä jatkui noin viikon, ennen kuin tekijä tuli julkisuuteen – ei tosin nimellään. Eikä tekijä ole Banksy.

Tiistaina 26.7.2022 manchesterilainen Mr Eggs – Banksyn tavoin tuntemattomana pysyttelevä ja teoksillaan mainetta saavuttanut katutaitelija – ilmoittautui Blackpoolin muraalin tekijäksi. Kuva-aihetta Mr Eggs selvitti toteamalla, että hän tahtoi tuulen vietäväksi joutuneen pojan myötä korostaa Blackpoolin lasten ja nuorten heikkoa asemaa, suoranaista ahdinkoa, kyseisellä alueella. Taiteilijan mielestä kaupunki on hylännyt nuoret leikkaamalla kerho- ja harrastustoimintaan käytettäviä budjettivaroja – ”jättäen nuoret tuulen riepoteltaviksi” (2).