Taide kohtaa urheilun: Kansainyhteisön kisojen 72 osanottajamaata kuvaavat naamiot Birminghamin kirjastoissa

Heinä-elokuun vaihteessa 2022 Englannin Birminghamissa järjestettävät, järjestyksessään 22. Kansainyhteisön kisat (Commonwealth Games) ovat vuoden suurin urheilutapahtuma maailmassa. Neljän vuoden välein järjestettävät, erittäin monipuolisesti urheilun eri lajiryhmiä kattavat kisat ovat maailman toiseksi suurin urheilutapahtuma kesäolympialaisten jälkeen. Kisoihin osallistuvien Kansainyhteisön valtioiden ja erillisalueiden määrä on 72. Järjestäjäkaupunki kunnioittaa kisatapahtumien suurta kulttuurista merkitystä kaikille avoimella, jokaista osallistujamaata kuvaavalla taidenäyttelyllä.

Oseaniaa edustava naamio. Tekijä Ken Banks. Kuva: Birminghamin kaupunginkirjasto.

Paikallinen, Birminghamissa asuva ja työskentelevä taiteilija Ken Banks on tehnyt 72 Kansainyhteisön maita ja alueita symbolisoivaa naamiota, jotka ovat esillä kuudessa Birminghamin kunnallisessa kirjastossa. Naamiot on jaettu maantieteellisesti kuudelle alueelle (Aasia, Amerikat, Afrikka, Eurooppa, Karibia ja Oseania). Kunkin alueen maat – niiden kulttuuria edustavat naamiot – ovat esillä omissa kirjastoissaan. Kisojen (28.7. – 8.8.2022) jälkeen kaikki 72 naamiota kootaan yhteen kirjastoon, jossa näyttelyn loppupuolella, syyskuun puolivälissä, taiteilija Banks esittelee työtään ja niiden edustamia maakohtaisia kulttuuripiirteitä yleisöluennolla.

Naamiotaiteen näyttelyn lisäksi Birminghamin kirjastot järjestävät kisojen aikana muitakin, erityisesti lapsille suunnattuja Kansainyhteisön kulttuuria käsitteleviä tapahtumia.

● Birmingham City Council. 21.7.2022. Birmingham community libraries celebrate Commonwealth Games with art exhibition | Birmingham City Council