Breaking Bad -näyttelijöille näköispatsas tv-sarjan kotikaupunkiin

Kulttimaineeseen noussut, vuosina 2008–2013 ensiesitetty, kaikkiaan 62 jaksoa käsittänyt yhdysvaltalainen televisiosarja Breaking Bad sai uuden ja harvinaisen kruunun muutenkin mittavaan ansioluetteloonsa. Sarjan tarina sijoittui New Mexicon Albuquerquen kaupunkiin, jossa jaksojen kuvaukset myös tehtiin. 29.7.2022 kaupungin kokoushallissa paljastettiin pronssipatsas, jossa Breaking Badin pääosan esittäjät, kemianopettaja Walter White (jota esitti Bryan Cranston) ja tämän entinen oppilas ja myöhempi avustaja Jesse Pinkman (jota esitti Aaron Paul) ovat rooliensa mukaisina.

Breaking Bad -patsas. Taiteilija: Trevor Grove. 2022. Kuva: Sony Pictures.

Pronssiveistoksen on tehnyt taiteilija Trevor Grove, ja hankkeen taustalla on sarjan sekä sen seuraajan Better Call Saul -sarjan luoja ja tuottaja Vince Gilligan. Patsashankkeen rahoitti tv-sarjan tuottanut Sony Pictures Television -yhtiö.

Breaking Bad -sarjassa albuquerguelainen kemian opettaja Walter White, joka on työhönsä ylikoulutettu ja alipalkattu – ja joka kaiken lisäksi on juuri saanut diagnoosin pitkälle edenneestä keuhkosyövästä – alkaa yhdessä entisen oppilaansa Jessen kanssa valmistaa ja myydä metamfetamiinia turvatakseen perheensä taloudellisen tulevaisuuden pian edessä olevan kuolemansa jälkeen. 

Albuquerque on hyötynyt Breaking Badin ja Better Call Saulin tuotannon aikaisesta talouden monipuolistumisesta sekä jälkikäteen maailmanlaajuisesti tuomasta julkisuudesta suoraan turistivirtoina sekä yritysten sijoitustoimina kaikkiaan noin 400 miljoonan dollarin (euron) arvoisesti.

● Carroll, Tobias. 2022. InsideHook, 1.8.2022; Albuquerque Just Got Its Own “Breaking Bad” Statues – InsideHook