Jättibakteeri Skotlannin taideviikkojen vetonaulana

E.coli -veistos viisi miljoonaa kertaa suurennettuna

Edinburghissa, Skotlannin Kansallismuseon suuren gallerian katosta riippuu ilmalla täytetty, hopeanhohtoinen veistos, joka esittää kaikkialla maailmassa yleistä – sekä vaarallista että hyödyllistä – kolibakteeria, Escherichia coli. Tavallisesti yksinkertaisemmin E.coli -nimellä tunnettavan bakteerin mallisen taideteoksen on tehnyt englantilainen, Bristolissa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija Luke Jerram. Pituudeltaan Jerramin teos on noin 27-metrinen eli noin viisi miljoonaa kertaa E.coli -bakteerin luonnollista kokoa suurempi. Teos on esillä museossa kuukauden ajan Edinburghin taidefestivaalissa.

E.coli. Tekijä: Luke Jerram. National Museum of Scotland. Kuva: Luke Jerram.

Jättibakteerillaan taiteilija tahtoo ihmisten tunnistavan bakteerien yleisyyden ja merkityksen niin muussa luonnossa kuin jokaisen ihmisen elämässä. Bakteerit olivat ensimmäiset maapallolle kehittyneet eliöt, ja tätä nykyä niitä on kaikkialla missä on muutakin elämää. Ihmisessä E.  coli -bakteereja on suuria määriä suolistossa, jossa mikrobit ovat hyödyllisiä. Mutta toisaalta eräät E- colin muodot ovat vaarallisia ruokamyrkytysten aiheuttajia.

Ihmisen ja kaikkien tasalämpöisten eläinten suolistossa on miljardeja Escherichia coli -bakteereja, jotka ovat pääasiassa hyödyllisiä – jopa elintärkeitä – estämällä haitallisten ja tauteja aiheuttavien mikrobien lisääntymistä ja tarttumista suolistoon. Bakteeri voi kuitenkin muuntua ominaisuuksiltaan haitalliseksi. Tällaisia ovat muun muassa ripulisairauksiin johtavia suolistotulehduksia aiheuttavat muodot. Erityisen vaarallinen muunnos on EHEC-bakteeri (Enterohemorraaginen Echerichia coli), jonka aiheuttavia ruokamyrkytyksiä tavataan Suomessakin joitakin tapauksia vuosittain.

Vuonna 1974 syntynyt kuvataiteilija Luke Jerram tunnetaan kansainvälisesti aktiivisena, usein suurikokoisia veistoksia, installaatiota ja eläviä taideteoksia toteuttavana taiteilijana. Monesti palkitun taiteilijan töitä on ollut näyttelyissä ja museokokoelmissa kymmenissä maissa eri puolilla maailmaa.  E. coli -veistos valmistui vuonna 2015.

● The National, Scotland, 3.8.2022; Huge sculpture of bacterium goes on show at National Museum of Scotland | The National

Luke Jerram, CV; https://www.lukejerram.com/cv/