Veitsienkeli: Taiteella väkivaltaa vastaan

100’000 veitsen veistos yhteiskunnallinen vaikuttaja

Monilla Britannian paikkakunnilla on viime vuosina vieraillut hämmästyttävä ja pelottavakin teräsveistos, jonka on tarkoituskin hätkähdyttää. Kyseessä on vuonna 2018 valmistunut, kaikkiaan 100’000 veitsestä hitsaamalla koottu, korkeudeltaan 8.2-metrinen veistos. Knife Angel (Veitsienkeli) -nimellä tunnettavan teoksen oikea nimi on The National Monument Against Violence & Aggression. Teokseen hankittiin veitsiä kansalaisilta tiedotusvälineissä esitetyllä kyselyllä /vetoomuksella, ja osa veitsistä kerättiin Britannian 43 poliisipiirin varastoista. Poliisin takavarikoimat, rikoksissa käytetyt veitset olivat autenttisia pahanteon välineitä, joista monissa oli vielä uhrien vertakin.

Veitsienkeli, virallisesti National Monument Against Violence & Aggression eli The Knife Angel. British Ironwork Centre & Alfie Bradley. Kuva: Flickr.

Desinfioinnin jälkeen veitset toimitettiin Oswestryn kaupungissa läntisessä Keski-Englannissa toimivalle British Ironwork Centre -organisaatiolle, jonka voimin taiteilija Alfie Bradleyn suunnittelema veistos koottiin. Paikka on vierailukeskus, jossa on teemapuistona suurikokoisia, metallista koottuja eläin- ja muita veistoksia. Väkivallattomuuteen vetoava ja kasvattava kampanja on yksi keskuksen näkyvimmistä toimintamuodoista.

Ennen lopullista koontia pyydettiin veitsiin kaiverrettaviksi tarkoitettuja viestejä perheiltä, joiden jäseniä oli joutunut veitsisurman uhreiksi. Enkelin siipiin päätyneitä, veitsiin kirjoitettuja viestejä saatiin yli 80 perheeltä.

The Knife Angel. Yksityiskohta. Kuva: Derby Telegraph.

Valmistuttuaan Veitsienkeli on osallistunut väkivaltaa ja aggressiota vastustaviin tilaisuuksiin ja kampanjoihin. Elokuussa 2022 teos on Pohjois-Yorkshiressä sijaitsevassa Redcapin rannikkokaupungissa. Alue on surullisen kuuluisa teräaseväkivallasta. Täällä on poliisin tilastojen mukaan veitsien käyttö väkivaltaisuuksissa lisääntynyt kahden viimeksi kuluneen vuoden aikana 80 prosentilla. Alue on väkivaltatilastoissa Britannian toiseksi pahin puukotusten ja muiden veitsillä tehtyjen rikosten tapahtuma-alue.

Redcapista Veitsienkeli lähtee vuoden 2024 toukokuulle jatkuvalle kiertueelle saarivaltakunnan eri puolille osallistuakseen väkivallattomuuteen kasvattamiseen 12 paikkakunnalla.

National Monument Against Violence & Aggression -projektin tavoitteena oli saada 100’000 veistä pois kaduilta ja kodeista Veitsienkeli-veistosta varten. Valtakunnallinen keräys oli odottamattoman tuloksekas, ja käytöstä saatiin pois kaikkiaan noin 250’000 veistä. Ne, joita ei käytetty veistokseen, käytettiin hyväksi metallikeräyksen kautta materiaalina uusiin tuotteisiin.

● British Ironwork Centre. Official Knife Angel Page | The British Ironwork Centre

● Larman, Connor. 2022. The Northern Echo, 3.8.2022;  Why Redcar will hold iconic sculpture made from over 100,000 knives | The Northern Echo