Cecilie: patsas kannustaa keskusteluun rintasyövästä

Syöpä, jossa ennusteet ovat hyvät, on monille myös parantumaton

Norjan parlamentin (Stortinget) edessä Oslon keskustassa kesäkuussa 2022 paljastettiin alallaan maailman ensimmäinen veistos naisesta, jolla on parantumaton, vaiheen IV rintasyöpä. Veistoksen kohde Cecilie on 44-vuotias kolmen lapsen äiti, joka elää Oslon esikaupungissa. Pronsiveistoksen toteutti kuvanveistäjä Håkan Anton Fagerås Norjan Rintasyöpäyhdistyksen, lääkeyhtiö Pfiserin, Norjan Kuvanveistäjäliiton ja viestintäyritys TRYn toimeksiannosta. Patsaan tavoitteena on tuoda rintasyövän yleisyys ja eri vaihtoehdot julkisuuteen. Tätä nykyä rintasyöpäkeskustelu keskittyy lähes yksinomaan sairauden parantamiseen ja potilaiden paranemisennusteisiin.

Cecilie. Taiteilija: Håkan Anton Fagerås. Kuva: adsoftheworld.com

Cecilie sai tiedon rintasyövän etenemisestä leviämisvaiheeseen ollessaan 42-vuotias. Dramaattisen diagnoosin jälkeen Cecilie on osallistunut aktiivisesti Norjan Rintasyöpäyhdistyksen tiedotustoimintaan tuomalla päivänvaloon julkisuudessa hyvin vähän käsitellyn asian, parantumattoman syövän. Syöpä oli Cecilielle koskettava asia jo ennen omaa diagnoosiakin, sillä hänen aviomiehensä menehtyi syöpään joitakin vuosia aikaisemmin.

Veistos, jossa nainen seisoo ryhdikkäänä ja avoimesti toinen rinta poistettuna ja toisessa iso arpi, pakottaa ohikulkijan näkemään ja toivottavasti ajattelemaan syöpäsairauden koko kuvaa. Hyvistä tilastollisista ennusteista huolimatta rintasyöpä on vakavimmillaan varmaan kuolemaan johtava sairaus. Norjassa rintasyöpään kuolee vuosittain noin 600 naista.

Pysyvässä sijaintipaikassaan Spikersuppan puistossa, parlamenttitalon lähellä, veistoksessa on QR-koodi, jonka kautta voi seurata 9-minuuttista tietoiskua Cecilien elämästä ja sairaudesta sekä patsashankkeen vaiheista.

Rintasyöpä on sairaus, jossa potilaan paranemisennuste on erittäin hyvä, jos syöpä havaitaan aikaisessa vaiheessa. Jos diagnoosia ei tehdä ajoissa, syöpä voi levitä eli lähettää etäispesäkkeitä lähes mihin tahansa kehon osiin – luustoon, keuhkoihin, maksaan, aivoihin.  Levinneessä eli metastaattisessa vaiheessa (vaiheen IV rintasyöpä) syöpään ei ole mitään parannuskeinoa. Potilaan tilaa voidaan helpottaa ja sairauden etenemistä hidastaa lääkkeillä, mutta nykytiedoin syöpää ei enää tässä vaiheessa pystytä täysin pysäyttämään.

● Corr, Amy. 2022. Muse by Clio, 4.8.2022; Pfizer Norway Erects Statue of Woman With MBC | Muse by Clio

● Edvardsen, Ingvild & Eliassen, Heather Ørbek. 2022. Kreftrammede Cecilie (44): – Jeg håper en statue kan synliggjøre oss. NRK, 20.6.2022; I dag avdukes statue av en kvinne med uhelbredelig kreft – NRK Norge – Oversikt over nyheter fra ulike deler av landet