Rotuerottelija Rhodesin muistolaatta jää Oxfordiin – vastustuksesta huolimatta

Yliopisto ja opiskelijat poistaisivat, kulttuuriministeri säilyttää

Kautta maailman viime vuosina levinnyt tasa-arvon puolustaminen ja kaikenlaisen sorron vastustaminen on johtanut kymmeniin, ehkä satoihin kulttuurimuistomerkkien ja patsaiden poistamisiin ja nimistöjen muuttamisiin. Yhtä tällaista kiistaa on käyty Englannissa, jossa brittiläisen imperiumin suurvaltakaudella Etelä-Afrikassa vaikuttanut talousmies ja kuningaskunnan edustaja Cecil Rhodes on aikoinaan opiskellut ja jossa hänelle on pystytetty näkyviä muistomerkkejä.

Etenkin Black Lives Matter -tasa-arvoliikkeen innostamana Oxfordin yliopiston Oriel  College -yksikön opiskelijat ovat jo vuosia sitten aloittaneet kampanjan Rhodesia kunnioittavan muistolaatan poistamiseksi yliopiston seinältä. Vähintään yhtä voimakkaasti on vaadittu Cecil Rhodesin kookkaan näköispatsaan siirtämistä pois yliopistolta. Patsas on kuitenkin suojeltu kansallisesti arvokkaana (Grade II) muistomerkkinä, jota ei voi poistaa.

Cecil Rhodes. Muistolaatta. Kuva: oxfordhistory.org.

Paineet ja toiveet Rhodesin muistolaatan poistamiseksi ovat olleet Oxfordissa varsin yksimielisiä, sillä sekä opiskelijajärjestöt että Collegen johto ovat olleet halukkaita poistamaan apartheid-politiikan kannattajana ja puolustajana tunnetun Cecil Rhodesin muistolaatan – vaikka hän Collegen entinen oppilas olikin.

Elokuun 2022 alussa kiista ja kiistely Rhodesin kunnioittamisesta sai ehkä lopullisen sinetin, kun Britannian konservatiivihallituksen kulttuuriministeri Nadine Dorries päätti muistolaatan olevan säilyttämisen arvoinen ja määräsi laatan lakisääteisesti suojeltavaksi muistomerkiksi.

Cecil Rhodesin muistolaatta, jonka suunnitteli Onslow Whiting, on ollut paikoillaan vuodesta 1906. Yliopistoväen lisäksi muistolaatan poistamista on kannattanut Historic England -järjestö, jonka mukaan laatan tiedot eivät ole kulttuurihistoriallisesti arvokkaita. Historic England on Britannian hallituksen alainen, vuonna 1983 perustettu järjestö, jonka tehtäviin on määritelty historiallisesti tärkeiden rakennusten ja muiden kulttuurikohteiden luokittelu ja säilyttämisen edistäminen.

Cecil Rhodes (1853–1902) oli englantilainen liikemies. Hän rikastui omistamiensa kaivosten ja etenkin timanttikaupan ansiosta ja nousi yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi.  Rhodes toimi vuosina 1860–1896 eteläisen Afrikan Kapmaan pääministerinä. Hänen johtamansa taloudellinen ja kaupallinen toiminta laajeni, ja britit ottivat valtaansa myöhemmin johtajansa mukaan nimetyn Rhodesian (valtio, josta on muodostettu nykyiset Zimbabwe ja Zambia).

Englannin yliopistomaailmassa Cecil Rhodes on yhä tärkeä taustavaikuttaja, sillä testamentissaan hän perusti Oxfordin yliopistoon nimeään kantavan rahaston, jonka tukea ovat saaneet monet kansainvälisesti tunnetut poliittiset johtajat, esimerkiksi Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton.

Epäsuosioon Cecil Rhodes on nykyajan yhteiskunnallisessa keskustelussa joutunut pääministeriaikansa toimien takia. Hänen johdollaan ja päätöksellään eteläisessä Afrikassa alkuperäisasukkaiden oikeuksia rajoitettiin jyrkästi, ja heidät luokiteltiin alempiarvoiseksi yhteiskuntaluokaksi. Rhodesin ajan lakia pidetään sittemmin vakaviin väkivaltaisuuksiinkin johtaneen apartheid -rotuerottelujärjestelmän alkuasteena.

● Bhutani Anvee. 2022. UK Culture secretary grants Oriel Rhodes plaque ‘Listed status’. The Oxford Student, 2.8.2022; Oriel Rhodes Plaque Granted Listed Status – The Oxford Student