Poliisi esti yli 100 miljoonan euron taidevarkauden Brasiliassa

Omistajan tytär organisoi ryöstöliigan

Brasiliassa Rio de Janeiron poliisi on onnistunut pidättämään ainakin neljä henkilöä, joiden syyllisyys suuren luokan taulu- ja arvoesinevarkauksiin, pahoinpitelyihin ja uhkauksiin on varmistettu. Kyseessä oli tunnetun taidekeräilijän leskeltä ryöstetty arvo-omaisuus. Teon oli järjestänyt lesken oma tytär.

Yksi varastetuista ja takaisin saaduista tauluista oli kuuluisan taiteilijan Tarsila do Amaralin maalaus O Sono (Uni), 1928. Kuva: The Museum of Modern Art.

Rikosvyyhti oli monivaiheinen ja värikäs. Aluksi tytär vetosi äitiinsä saadakseen apua vakavan sairastumisensa hoidossa. Äiti uskoo kansanomaisiin hoitoihin ja sellaisia tarjoaviin henkiparantajiin. Poppamiehen palveluksiin tarvittiin aluksi yli miljoonan euron verran paikallista real-valuuttaa. Pitkään jatkuneen rahastuksen jälkeen äiti alkoi epäillä ja lopetti maksamisen. Tämän seurauksena tyttären palkkaamat konnat turvautuivat uhkaamaan fyysisellä väkivallalla ja pitivät leskeä vankina ja nälässä.  

Poliisin päästyä ryhmän jäljille päätekijät pidätettiin, ja konnien hallusta löydettiin erittäin arvokkaiksi luokiteltuja, tunnettujen taiteilijoiden töitä. Uutisiinkin on yltänyt kuvasarja, jossa yhden rikollisen sängyn alta otetaan esiin arviolta noin 60 miljoonan euron arvoiseksi katsottu, kuuluisan brasilialaistaiteilija Tarsila do Amaralin maalaus Sol Poente.

Sol Poente. Taiteilija: Tarsila do Amaral. 1929. Kuva: Enciclopédia ItaúCultural,

Tämän teoksen lisäksi oli varastettu tai yritetty viedä ainakin 12 tunnetun taitelijan arvotauluja. Lisäksi konnilta saatiin takaisin arvokelloja, koruja ja muuta luksustavaraa miljoonien eurojen edestä. Kaikkiaan poliisit arvioivat ryöstöhankkeessa varastetun tai varkauden kohteena olleen omaisuuden kokonaisarvoksi noin 140 miljoonaa euroa.

● France24, 10.8.2022; ; Brazilian woman arrested for stealing mother’s artwork (france24.com)