New Yorkin museoiden ilmoitettava teostensa natsimenneisyys

Taideteosten rikollisen tai epäeettisen menneisyyden tutkimukset ja vaatimukset vuosia, joskus vuosisatoja sitten tehtyjen vääryyksien korjaamiseksi ovat viime aikoina yleistyneet. Osana ”taiteen fair-play” -julkisuuskuvaa New Yorkin museoiden on ilmoitettava näkyvästi ja yksiselitteisesti teoksensa, joilla on suoria tai epäsuoria kytköksiä natsien toisen maailmansodan aikaan tekemiin arvoesineiden ryöstöihin ja takavarikointeihin.

Vaatimus natsikytköksistä perustuu lakiin, jonka osavaltion kuvernööri Kathy Hochul allekirjoitti 10.8.2022. Lakiesityksen esitellyt senaattori Anna Kaplan korosti, että sodan aikaisten väärinkäytösten julkituominen nyky- ja seuraaville sukupolville on moraalinen velvollisuus, jotta holokaust ja aikakauden muut kauheudet eivät pääse unohtumaan. Taiteella on merkittävä osuus natsimenneisyyden selvityksissä.

Tilla Durieux. Taiteilija: Auguste Renoir. 1914. Kuva: Metropolitan Museum of Art. Pariisissa maalattu kuuluisan saksalaisen näyttelijättären muotokuva. Taulun historiaan kuuluu mallin ja hänen juutalaistaustaisen miehensä pako Jugoslaviaan. Taulun myynti. Pariskunnan muutto Berliiniin, jossa mies murhattiin. Myöhemmin taulun tiedetään olleen Pariissa, josta se on kulkeutunut New Yorkiin ja lopulta lahjoituksena Metropolitan Museum of Art -museolle.

Kaikkiaan noin 600’000 taideteoksen uskotaan päätyneen laittomasti natsien haltuun. Valtaosa aarteista vietiin juutalaisilta tai juutalaistaustaisilta omistajilta. New Yorkin museoissa on niin pysyvissä näyttelyissä kuin varastoissakin suuri määrä aikoinaan natsien käsissä olleita taideteoksia ja arvoesineitä.

Uusi laki koskee vain toisen maailmansodan aikaisia ja natseihin kytköksisä olleita taideteoksia. Vanhemmat, esimerkiksi kolonialismin aikana ulkomailta tuodut ja nyttemmin palautusvaatimuksia synnyttäneet teokset eivät kuulu lain piiriin.

New Yorkissa on jo aikaisemmin ollut laki, jonka mukaan museoiden on pitänyt ilmoittaa tiedot taustoiltaan epäselvistä teoksista viralliseen rekisteriin. Uuden lain ansiosta natsikytkökset tulevat jatkossa jokaisen taideteosten katsojien tietoisuuteen.

● Dafoe Taylor. 2022. Artnet News, 12.8.2022;  A New Law Requires New York Museums to Indicate If Artworks on View Passed Through Nazi Hands | Artnet News