Pommituksissa tuhotut autot taideteoksiksi Ukrainassa

Taideyhteisö rahoittaa omaa tulevaisuuttaan

Ukrainan kaupunkeihin suunnatuissa Venäjän ohjus- ja tykistöiskuissa tuhoutuneita autonromuja lojuu pitkin ja poikin sodan uhriksi joutunutta maata. Irpinin kaupungissa, pääkaupunki Kiovan lähellä ankeaa näkymää valaisemaan on puhjennut kukkaan yllättävä kasvukausi. Ukrainalaiset ja maassa oleskelevat ulkomaiset taitelijat ovat maalanneet yhteen kasattuihin autonromuihin Ukrainan kansalliskukkia, auringonkukkia.

Taiteilijat maalaavat auringonkukkia, Ukrainan kansalliskukkaa, Irpinissä. Kuva: Reuters

Taiteilijoiden tarkoituksena on julkaista romuteoksista otetut valokuvat NFT-teoksina, jotta myyntituloilla voidaan rahoittaa taiteilijoiden työtä ja elämistä sotaa käyvässä maassa.

Tavoite auttaa taiteilijoita ja kaunistaa sodan runteleman kaupungin katukuvaa ovat kiitettäviä, mutta projekti herättää myös huolta ja vastustusta. Monen mielestä hanke toteutuu liian nopeasti dramaattisten sotatapahtumien ja kaupungissa satojen paikallisten ihmisten kuoleman jälkeen.

Romuautot ovat kuitenkin pääosin Ukrainan omien joukkojen tuhoamia ja haettu takaisin sillalta, jonka pommituksilla estettiin venäläisten eteneminen Irpinin takaisinvaltauksen aikana. Kaupungin viranomaiset ovat hyväksyneet taiteilijoiden hankkeen ja vakuuttaneet, ettei kukaan ole kuollut tai loukkaantunut nyt maalattujen ja sillalla tuhottujen autojen operaatioissa: ”Tässä ei tanssita kenenkään haudoilla”.

Monet muut Ukrainan kaupungit ovat ottaneet taiteilijoihin yhteyttä ja tarjonneet mahdollisuuksia auringonkukkamuraalien maalaamiselle herättämään toivoa rauhasta ja paluusta normaaliin.

● ABC News, 13.8.2022; Artists bring colour to war-torn town near Kyiv by painting Ukraine’s national flower on wrecked vehicles – ABC News