Maailman suurin keramiikkaveistos yleisön hampaissa

”Maan Jumalatar on kuin kebabvarras”

Englannin lounaisimmassa kolkassa, Cornwallin rannikolla sijaitsevassa St Austellin pikkukaupungissa on pitkään toiminut elinvoimainen ja maineikas keramiikkateollisuus, jonka kunniaksi kaupunki tilasi erityisen muistomerkin. Sellainen saatiinkin, mutta kaupunkilaisille monumentti ei kelpaa, ja sadat ihmiset ovat vaatineet veistoksen poistamista välittömästi.

Earth Goddess -veistos, St Austell, Englanti. Taiteilija Sandy Brown. Kuva: dailymail.com.

Kaupungin tilaama teos on korkeudeltaan 11.5-metrinen, ja sen valmistamiseen taiteilija Sandy Brown käytti kolme vuotta. Veistoksen kustannukset nousivat 80’000 puntaan eli noin 95’000 euroon. Keramiikkaveistos on tilauksen edellyttämästi keramiikkaa, se on korkea, laajalle alalle näkyvä ja värikäs, eli muistomerkin luulisi olevan mitä parhain kohtaamispaikka ja maamerkki pikkukaupungin keskustassa.  Nimeltään teos on Earth Goddess eli Maan Jumalatar.

Yleisö ei ole mitään jumalallista henkeä veistoksesta löytänyt. Arvioijien ja arvostelijoiden mielestä Maan Jumalatar muistuttaa lähinnä kebabvarrasta. Ja jos jotain hengellistä haluaa veistoksesta löytää, mieleen tulevat – näin kaupunkilaisten lausuntojen mukaan – lähinnä pakanalliset ja alkuperäiskansojen palvomat jumalat. Ja koska St Austellin kaupungin nimi viittaa kristillisen uskonnon pyhään tai pyhimykseen, harhaoppiseksi katsottava kytkentä on monien mielestä sopimaton.

● Miller, Shari. 2022. Mail Online, 14.8.2022; Hundreds demand world’s tallest ceramic statue in Cornwall that looks like ‘a kebab’ is removed | Daily Mail Online