Varas ”aikoi palauttaa teokset museoon”

Ateenan ”vuosisadan taideryöstössä” Picasso, Mondrian ja Caccia

Vuonna 2012 Ateenan Kansallisgalleriassa tapahtui taidevarkaus, jota uutisissa kutsuttiin vuosisadan ryöstöksi. Museon kokoelmista katosi kolme kuuluisaa, tunnettujen taitelijoiden maalausta. Jo tekijänimet Pablo Picasso, Piet Mondrian ja Guglielmo Caccia kertovat, että varastettujen taulujen rahallinen arvo on mittaamattoman suuri.

Pablo Picasson Head of a Woman (Naisen pää) vuodelta 1934 oli yksi vuosisadan ryöstön teoksista. Kuva: WikiArt.

Kesti lähes kymmenen vuotta, ennen kuin tekijä, 50-vuotias kreikkalaismies jäi kiinni vuonna 2021 ja taulut saatiin takaisin. Kuulustelussa varas kertoi poliisille suunnitelleensa ja tehneensä ryöstön yksin ja vain omasta rakkaudestaan taiteeseen. Hän oli myös alkanut tulla toisiin ajatuksiin tekonsa vaikuttimista ja kertoi ”aikoneensa palauttaa taulut museoon”’.

Se, että ryöstö oli onnistunut Kansallisgallerian turvatoimista huolimatta, oli ihme. Mutta ei rikollisen toimen kääntäminen päinvastaiseksikaan helppoa ole. Aikeistaan huolimatta mies ei omien sanojensa mukaan onnistunut livahtamaan Kansallisgalleriaan palauttamaan kolmea arvoteosta. Elokuussa 2022 hän pääsi tutkintovankeudesta odottamaan oikeudenkäyntiä – elektroninen jäljityslaite seuranaan.

Vuonna 1900 perustettu Kansallisgalleria on noin 20’000 teoksellaan Kreikan merkittävin taidemuseo.

● Ekathimerini, 19.8.2022; ‘Heist of the century’ suspect ‘meant to return paintings’ | eKathimerini.com

Katso myös:

Taiteen maailmasta, 20.7.2022. Espanjan tulli esti 450’000 euron arvoisen Picasson teoksen salakuljetuksen; https://wordpress.com/post/taiteenmaailmasta.com/248