Johnny Depp ohjaa elokuvan Amadeo Modiglianista

Jokainen vähänkin elokuva-alaa seurannut tuntee Johnny Deppin Pirates of the Caribbean -filmien pääosan esittäjänä. Mutta Depp on paljon muutakin. Lukuisten elokuvaroolien lisäksi hän on ollut myös kameran toisella puolella, ohjaajana. Miehen esikoisohjauksesta, The Brave -elokuvasta on kyllä vierähtänyt aikaa jo 25 vuotta. Tuossa filmissä Depp oli pääosassa yhdessä toisen filmimaailman legendan Marlon Brandon kanssa. Lisäksi Johnny Depp on ollut tuottajana kymmenessä elokuvassa. Ja nyt ohjaaja-Deppillä on valmisteilla uusi, taiteilijamuotokuvaan perustuva elokuva.

Uusi tuotanto keskittyy kuuluisan italialaisen kuvataiteilija Amadeo Modiglianin elämän kohtaloihin. Mikään elämäkertaelokuva Modiglini ei kuitenkaan ole. Filmin käsikirjoitus keskittyy kahteen vuorokauteen Modiaglianin elämässä Pariisissa vuonna 1916.

Amadeo Modigliani, kuvataiteilija. Kuva: tate.org.uk.

Modigliani-elokuvan tuottajina ovat Deppin lisäksi filmimaailman supertähti Al Pacino ja Barry Navidi. Filmin käsikirjoitus perustuu Dennis McIntyren näytelmään.  

Modigliani-filmin kuvaukset alkavat The Hollywood Reporter -lehden mukaan Euroopassa keväällä 2023.

Amadeo Modiglianin elämästä on tehty elokuvia jo aikaisemminkin. Vuonna 1958 ensi-iltansa saaneen Elin päivästä päivään -filmin ohjasi Jacques Becker, ja sen pääosissa Modigliania ja hänen avovaimoaan esittivät Gerard Philipe ja Anouk Aimee. Uudemman, vuonna 2004 valmistuneen Modigliani -filmin ohjasi Mick Davis ja pääosassa taiteilijaa esitti Andy Garcia.

Amadeo Modigliani (1885–1920) oli juutalaissyntyinen, italialainen kuvataiteilija, joka vietti uransa tuotteliaimmat ja tunnetuimmat vuodet Pariisissa. Modigliani tunnetaan erityisesti muotokuvamaalarina, jonka teoksissa mallien kasvot ja kaula ovat usein pidentyneet. Hän oli erittäin tuottelias. Pariisissa vuosina 1906–1920 Modiagliani teki 420 maalausta ja 31 veistosta ja suuren määrän erilaisia piirustuksia. Hänen uransa jäi suhteellisen lyhyeksi, sillä hän kuoli tuberkuloosin jo 35-vuotiaana. Uran loppupuolella pariisilainen taiteilijaelämä vei häntä kohti tuhoisaa loppua myös runsaan päihteiden käytön kautta.

● Ritman, Alex. 2022. The Hollywood Reporter, 15.8.2022; Johnny Depp to Direct ‘Modigliani’ Biopic About Italian Artist – The Hollywood Reporter

● TATE. 2018. Five things to know: Amadeo Modigliani; https://www.tate.org.uk/art/lists/five-things-know-amedeo-modigliani