Yli 200 taideteoksen näyttely kuumailmapallossa Lontoon yllä

Teos kunnioittaa Battle of Britain -taistelun voittoisaa strategiaa

Kaupunkilaiset ovat etuoikeutettuja taiteen harrastamisessa, sillä erilaisia teoksia on nähtävillä pysyvästi lähes kaikkialla – kunhan vain osaa katsoa ja nauttia tarjonnasta. Puistojen ja katujen patsaat, rakennusten seiniä koristavat reliefit ja ornamentit ja nykyaikaiset muraalit ovat aina nähtävillä ja ihailtavissa. Suurkaupungeissa on näiden lisäksi vielä maanalainenkin ulottuvuus, sillä monessa kaupungissa metroasemia koristavat – usein nimekkäidenkin taiteilijoiden tekemät – maalaukset ja mosaiikit. Lontoossa tätä jokaiselle tarjottavaa taide-elämystä täydentää kesällä 2022 vielä laajempikin ulottuvuus: taivaalla leijaileva taidenäyttely.

Elo-syyskuun aikana metropolin kaakkoiskulmilla, Thames-joen etelärannalla noin 20 kilometrin päässä kaupungin ydinkeskustasta sijaitsevan Thamesmeadin yhteisön organisoiman kansainvälisen taiteilijakilpailun voittajien työt pääsevät kaikkien nähtäviksi kuumailmapallossa, jonka pinta on koottu yli 200 taideteoksesta. Hankkeen organisoijina ovat taiteilijat Neil Musson ja Jono Retallick, jotka voittivat kansainvälisen kilpailun pallonäyttelyn järjestämisestä.  

Fields of Everywhen -yhteisöllinen kuumailmapallonäyttely kohoaa Lontoon ylle. Kuva: RSN.

Läpimitaltaan 25-metrisen kuumailmapallon pintaa koristavien teosten tekijöinä oli suuri joukko paikallisia taiteilijoita, ns. tavallisia kansalaisia ja yhteisöjä. Julkisuudessa tekijänimellä M+ R toimiva taiteilijakaksikko keräsi Thamesmeadin yhteisöllisen projektin osaset ja suurensi yksittäiset teokset digitaalisesti sellaiseen kokoon, että työt voi erottaa ja yksityiskohdista voi nauttia, vaikka näyttely leijuu korkealla suurkaupungin yllä. Yli 200 erillisteoksen liittäminen yhteen muodosti Fields of Everywhen -nimen saaneen, 800 metrisen kankaan, josta kuumailmapallo valmistettiin.

Idea kuumailmapallosta taidenäyttelyn alustana kumpuaa historiasta. Thamesmeadilla ja ilmapalloilla oli tärkeä osa toisen maailmansodan aikaisessa Taistelussa Britanniasta, kun kaupunginosan ylle nostettiin ilmapalloja hämäämään Lontoota pommittamaan tulleita lentokoneita. Ilmapallosulku suojasi Thamesmeadissa sijainnutta sotatarviketehdasta ja armeijan tutkimuskeskusta.  Royal Arsenal oli yksi Britannian suurimmista sotateollisuuden toimijoista.

Ilmapallonäyttelyn yksittäiset teokset kertovat kukin osan Thamesmeadin ja Lontoon historiallisista vaiheista. Kuumailmapallon lentojen lisäksi taiteilijat tuovat pallon myös alas maanpinnalle, jolloin kansalaiset pääsevät hyvin poikkeuksellisesti astelemaan myös pallon sisään ja ihailemaan paikallishistoriasta kertovia teoksia.

M + R -taiteilijakaksikko on saavuttanut kuuluisuutta niin koti- kuin ulkomailla suurikokoisten, yhteisöllisten taide- ja arkkitehtuuriprojektien suunnittelijana. Neil Musson on saanut taiteilijakoulutuksensa Royal College of Art -yliopistossa, ja Jono Retallick puolestaan opiskeli Winchester School of Arts -taidekoulussa.

● Muir, Ellie. 2022. Time Out London, 12.8.2022; Brilliant balloon artwork is going to fill London’s skies (timeout.com)