Sikstuksen kappeli ”maailmankiertueella”

Uusi tekniikka tuo Michelangelon mestariteokset eloon

Yksi maailman tunnetuimmista taiteen saavutuksista, Sikstuksen kappelin freskot, ovat tulleet yhä useamman ulottuville. Vatikaanin Sikstuksen kappelissa eli Sikstiiniläiskappelissa sijaitsevat, taidemaalari Michelangelon kuuluisat freskot ovat paitsi turistinähtävyys myös monen filmin ja televisiosarjan keskeistä rekvisiittaa. Uuden teknologian ansiosta freskot on voitu ”siirtää” muualle maailmaan yhä suurempien joukkojen ihailtaviksi.

Kesällä 2022 Siktiiniläiskappelin freskoja on voitu ihailla Ranskan Lyonissa, jossa vanhaan pörssirakennukseen on saatu 34 tarkkaa kuvaa Michelangelon mestariteoksista. Ennen Lyonia kappelin freskot ovat käyneet vierailulla niin Aasiassa (Kiinan Shanghai), Amerikassa (Yhdysvaltain Chicago) ja eri puolilla Eurooppaa: Englannin Lontoo, Skotlannin Glasgow, Saksan Berliini, Espanjan Madrid). Kiertue jatkuu seuraavaksi Britannian kaupunkeihin, Saksaan, Espanjaan ja Portugaliin.

Michelangelon Sikstuksen kappelin freskojen kopiot Ranskassa. Kuva: Paudal.com.

Freskonäyttelyssä esitellään luonnollisessa koossa Michelangelon teoksia. Lyonin Palais de la Bourcen tiloissa freskot peittävät kaikkiaan 845 neliömetriä. Ennen näkemättömän autenttisen tuntuiset ja tarkat kopiot on saatu aikaan tekniikalla, joka tunnetaan nimellä Silicon Edge Graphics (SEG). Menetelmällä kuvia voidaan suurentaa erittäin paljon ja painaa kankaalle ilman, että alkuperäisen kuvan laatu mitenkään heikkenee. Näyttelyssä saliin on siirretty Michelangelon tunnetuimpia freskoja kuten Auringon ja kuun luominen, Aatamin luominen ja Viimeinen tuomio. Kuhunkin teokseen on liitetty QR-koodi, jonka kautta kävijät voivat saada matkapuhelimiinsa yksityiskohtaista tietoa freskoista ja kuvantamistekniikasta.

Sikstuksen kappeli on osa Vatikaanin palatsia, katolisen kirkon päämiehen, paavin pysyvää asuinpaikkaa. Kappeli rakennettiin vuosina 1475–1483.

Kappelin kuuluisimmat maalaukset, kattofreskot teki italialainen kuvataitelija, kuvanveistäjä ja arkkitehti Michelangelo (1475–1564), jonka tunnetuimpia töitä Sikstuksen kappelin freskojen ohella on maailman kuuluisammaksi ja kauneimmaksi veistokseksi usein mainittu, Firenzessä sijaitseva David-veistos ja Vatikaanin Pietarinkirkon Pieta-veistos. Michelangelon arkkitehtuurisista saavutuksista tunnetuin on Pietarinkirkon kupolin suunnittelu.

● Barbier, Ophelie & Duboust Oceane. 2022. Euronews, 25.8.2022; Michelangelo on the move! The Sistine Chapel is (almost) touring the world | Euronews