Frida Kahlon viimeinen omakuva näytteille ensi kerran lähes 25 vuoteen

Latinalaisen Amerikan kallein maalaus

Argentiinan pääkaupungin Buenos Airesin taidepiireillä on syytä juhlaan, sillä kaupungissa päästään ihailemaan meksikolaisen kuvataiteilija Frida Kahlon kuuluisimpiin lukeutuvaa maalausta, joka on ollut edellisen kerran julkisuudessa vuonna 1998. Kyseessä on Frida Kahlon (1907–1954) viimeinen omakuva, joka valmistui vuonna 1949. Diego y yo (Diego ja minä) -niminen taulu myytiin vuonna 2021 New Yorkin Sotheby’s -huutokaupassa 30.8 miljoonan euron hinnalla.

Diego y yo (Diego ja minä). Taiteilija Frida Kahlo. 1949. Kuva: Sotheby’s New York.

Teos on kallein Kahlon – ja samalla kenenkään muunkaan Latinalaisesta Amerikasta kotoisin olevan taitelijan – taulu. Edellinen Latinalaisen Amerikan taiteilijan hintaennätys oli Frida Kahlon aviomiehellä – ja Fridan omakuvassa esiintyvällä – Diego Riveralla, jonka Los Rivales -teos myytiin vuonna 2018 noin 9.7 miljoonan euron hintaan.

Diego ja minä -tauluun Frida Kahlo on maalannut aviomiehensä Diego Riveran kasvot omaan otsaansa. Toinen merkille pantava piirre työssä ovat Kahlon silmäkulmissa olevat kyyneleet, joiden on tulkittu kuvastavan taitelijan alakuloisuutta aviomiehen muiden naissuhteiden takia.

Diego ja minä -taulun osti argentiinalainen taidekeräilijä ja Buenos Airesissa toimivan Museum of Latin American Art (MALBA) -museon perustaja Eduardo Costantini, joka on erikoistunut Latinalaisen Amerikan taiteen ja maanosan taitelijoiden tukemiseen. Kahlon viimeinen omakuva on osa Costantinin kokoelman näyttelyä, jossa on mukana lukuisa joukko muita maanosan tunnettuja taiteilijoita.

● Walfisz, Jonny. 2022. Euronews, 25.8.2022; Frida Kahlo’s record-breaking self-portrait goes on display for first time in nearly 25 years | Euronews