Ai Weiwein ensimmäinen lasinäyttely Venetsiassa

Kansainvälisen nykytaiteen suurimpiin nimiin lukeutuva kiinalainen Ai Weiwei tunnetaan poliittisesti kantaa ottavista ja ihmisten tasa-arvoa ja kansalaisoikeuksia puolustavista suurista installaatioistaan sekä mitä moninaisimpien materiaalien käytöstä teoksissaan. Paljon julkisuutta ovat saaneet muun muassa pakolaisten käyttämistä pelastusliiveistä tehdyt installaatiot.

Suomessa taiteilija muistetaan syyskuun 2015 ja helmikuun 2016 välillä Helsingin Taidemuseon Ai Weiwei @Helsinki -näyttelyn suurista puuveistoksista ja rakennelmista. Hän oli mukana myös vuonna 2007 Tampereella kiinalaistaiteilijoiden yhteisnäyttelyssä. Tukholmassa, Nationalmuseumin edessä paljastettiin kesäkuussa 2022 peräti 13 metrin korkuinen, häkkimäinen Arch-niminen Ai Weiwein terästeos.

La Commedia Umana. Taiteilija: Ai Weiwei. Basilica San Giorgio Maggiore, Venezia. Kuva: Wallpaper, Ai Weiwei.

Taiteessa ja muotoilussa yleinen lasimateriaali on kuitenkin ollut Ai Weiweillä harvinainen, mutta nyt tämäkin puute korjautuu. Venetsian 59. taidebiennaalin oheisnäyttelynä taitelijan eri kokoisia ja eri tekniikoilla valmistettuja lasiteoksia esitellään San Giorgio Maggioren saarella. Suurimmat ja teknisesti erittäin vaativat teokset on valmistettu Venetsian lasitaiteen ja -teollisuuden keskuksessa Muranossa.

Näyttelyn huomionarvoisin teos on Basilica San Giorgio Maggiore -kirkossa katosta roikkuva, 9-metrinen ja monista eri kokoisista ja -muotoisista osista koostettu La Commedia Umana -teos. Jättikokoista kristallikruunua muistuttavan teoksen yksittäiset osaset toteuttivat käsityönä Muranossa Barengo Studion taiteilijat ja lasinpuhaltajat. Teos on kooltaan vaikuttava – ja itse asiassa suurin Muranon mestarien koskaan tekemä – teos, jonka yksityiskohdissa erottuu muun muassa luita ja elimiä, lepakoita ja valvontakameroita.

La Commedia Umana. Yksityiskohta. Taiteilija: Ai Weiwei. Kuva: berengo.com.

Mustasta lasista valmistettu ainutlaatuinen teos on tekijöidensä kuvailun mukaan tarkoitettukin mysteeriksi, tragediaksi, komediaksi – kuvaamaan tunteita ja tuntemuksia, joita jokainen ihminen elämässään kohtaa.

Ai Weiwei on vuonna 1957 syntynyt kiinalainen taiteilija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, jonka monipuoliset teokset ovat saattaneet tekijänsä monesti vakaviin vaikeuksiin. Laajan ja monipuolisen tuotantonsa ja teostensa näkyvyyden ansiosta Ai Weiwei on kiistatta yksi nykytaiteen tunnetuimmista ja vaikutusvaltaisimmista tekijöistä.

Taideopintoja Ai Weiwei harjoitti Pekingin elokuva-akatemiassa, ja synnyinmaassaan hän oli perustamassa Tähdet-nimistä taiteilijaryhmää. Hän on asunut pitkään ulkomailla, muun muassa kymmenen vuoden ajan Yhdysvalloissa. Kansainväliseen kuuluisuuteen Ai Weiwein nosti hänen merkittävä panoksensa Pekingin kesäolympialaisten 2008 päästadionin (niin kutsuttu Linnunpesä) suunnittelijana.

Sittemmin Ai Weiwei on joutunut synnyinmaansa poliittisen johdon hampaisiin sekä teoksillaan että ennen kaikkea kärkevillä, yhteiskuntaa arvostelevilla kirjoituksillaan. Mielipiteidensä takia Ai Weiwei joutui noin kolmeksi kuukaudeksi poliisin tarkasti valvomana kotiarestiin.

Kosmopoliittisena vaikuttajana Ai Weiwei tunnetaan kaikkialla, ja hänen teoksiaan on sekä julkisina veistoksina että museoiden kokoelmissa. Kiinasta lähdön jälkeen Ai Weiwei on asunut Berliinissä.  

● Lloyd-Smith, Harriet. 2022. Wallpaper, 27.8.2022; Ai Weiwei unveils first-ever exhibition of glass sculptures in Venice (wallpaper.com)

● Foresti, Claudia, 2022. Interni Magazine, 27.8.2022; https://www.internimagazine.com/agenda/ai-weiweis-human-comedy-in-venice/