Yleisöryntäys länsimaisen taiteen näyttelyyn Iranissa

Šaahitar Farah Diban keräämä ja ajatollah Khomeinin kieltämä kokoelma poikkeuksellisen arvokas

Iranin pääkaupungissa Teheranissa on näytillä länsimaista taidetta ensi kerran vuosikymmeniin, ja aikanaan islaminuskoisen johdon kieltämät teokset ovat nostattaneet ennen näkemättömän kiinnostuksen. Kesän 2022 aikana näyttelyyn on käynyt tutustumassa yli 20’000 iranilaista. Museon kävijämäärissä tämä merkitsee yli kaksinkertaista kiinnostusta normaaliin verrattuna.

Teheranin Nykytaiteen museossa on esillä kaikkiaan 130 teosta 34 länsimaiselta taitelijalta. Mukana on niin tämän päivän kuin edeltävien vuosikymmenien kuuluisimpia tekijöitä Marcel Duchampista Hristoon. Minimalismi ja käsitetaide -nimisessä näyttelyssä on esillä 38 teosta, joita iranilaiset eivät ole milloinkaan nähneet julkisuudessa.

Minimalismi ja käsitetaide -näyttelyn länsimaiset teokset ovat uutta islamilaisessa tasavallassa eläneille kulttuurin ystäville. Kuva: belgium.detailzero.com.

Länsimaisen taiteen kokoelmasta saadaan kiittää entisen, sittemmin vallasta syöstyn šaahin Mohammad Reza Pahlavin puolisoa. Šaahitar Farah Diba Pahlavi matkusteli miehensä toimeksiannosta laajalti länsimaissa hankkimassa aikakauden parasta ja arvokkainta taidetta – rahaahan ei hallitsijoilta puuttunut. Šaahitar tekikin hyvää työtä, ja nyt Teheranissa on asiantuntija-arvioiden mukaan arvokkain länsimaisen nykytaiteen kokoelma Euroopan ja Yhdysvaltain ulkopuolella.

Teheranin Nykytaiteen museo perustettiin vuonna 1977 Iranin silloisen kulttuuriministeriön tuella. Kokoelmissa oli alusta alkaen todella suuria nimiä kuten Pablo Picasso, Claude Monet, Mark Rothko, Jackson Pollock. Museon toiminta jäi kuitenkin vain kahteen vuoteen. Vuonna 1979 islamilainen vallankumous ja kaappauksen jälkeen maan johtoon noussut kiihkouskonnollinen ajatollah Khomeini julisti länsitaiteen sopimattomaksi, korruptoituneeksi ja lännen moraalista alennustilaa kuvaavaksi. Länsimainen taide museoineen kiellettiin ja teokset suljettiin visusti piiloon kaikkien katseilta. Onneksi – ja ihme kyllä – teoksia ei tuhottu, niin kuin on käynyt monessa Lähi-idän islamilaisessa kumouksessa.

Itä kohtaa lännen. Teheranilaisnainen kuvaa Andy Warholin Marilyn Monroe -muotokuvaa. Kuva: The Guardian/ EPA.

Poikkeuksen teki šaahitar Farah Diban muotokuva, jonka maalasi Andy Warhol. Tämä teos oli uskonnollisen johdon mukaan niin vakava tapaus, että teos tuhottiin täydellisesti.

Vasta vuonna 2005, islamilaisen hallinnon otteen löystyessä ja Iranin länsisuhteiden uudelleen avautuessa varastojen aarteita pääsi vieraileman länsimaissa. Seula töiden valinnassa oli kuitenkin tiukka. Yksikään alastonkuva tai moraalisesti arveluttavaksi tulkittava teos ei päässyt pois kellarien pimeydestä.

● Cords, Suzanne. 2022. Deutsche Welle, 26.8.2022; Tehran: Iranians flock to Western art exhibition | Culture | Arts, music and lifestyle reporting from Germany | DW | 26.08.2022