Cézanne vain Cezanne? Nimestä kiistellään yli sata vuotta taiteilijan kuoleman jälkeen

Lontoon Tate luopuu aksentista – kuten Paul Cezanne itsekin teki

Lähes kaikessa kirjallisuudessa, kaikilla kielillä, maailmankuulun ranskalaisen taidemaalari Paul Cézannen nimi kirjoitetaan juuri tässä nähtävässä asussa. Mutta kuuluuko sukunimen e-kirjaimeen korostusmerkki (aksentti) vai ei? Kaakkois-Ranskan Provencen maakunnan pikkukaupungissa Aix-en Provencessa syntynyt ja kuollut taiteilija ei itse käyttänyt aksenttia nimessään – ainakaan ollessaan kotiseudullaan. Mutta muutettuaan uransa nousuvaiheessa Pariisiin hänen oli pakko hyväksyä muiden käyttämä tapa nimensä kirjoittamiseen. Ja pian hän itsekin otti korostusmerkin käyttöön. Syy on käytännöllinen, sillä ilman aksenttia Cezannen nimi kuulosti ranskalaisten – ja ainakin pariisilaisten – lausumana joltain aivan muulta kuin Cezanne-nimen olisi pitänyt kuulostaa.

Paul Cezanne, omakätinen nimikirjoitus. Kuva: Wikimedia Commons.

Kiistely nimen kirjoitusasusta käynnistyi vuonna 2020, kun taidemaalarin nimikkoseura The Société Paul Cezanne ja seuran kunniapuheenjohtaja, mestarin pojanpoika Philippe Cezanne esitti aksentin jättämistä pois Paul Cezannea koskevassa kirjoittelussa. Philippe Cezanne muistuttaa, ettei taiteilija itse käyttänyt aksenttia nimessään, eikä taiteilijan kotiseudun Provencen paikallisessa kielessä edes ole korostusmerkkiä.

Paul Cezanne. Omakuva, 1880–1881. Kuva: The National Gallery, London.

Uusin käänne kiistelyssä on lontoolaisen Tate-taidemuseon tuore päätös poistaa aksentit Cezannea koskevista teksteistä ja taulujen opasteista. Toinen Lontoon suurista taidemuseoista, Courtauld Gallery, puolestaan päätti vuonna 2021 jättää aksentit paikoilleen, koska yleisö on tottunut näkemään Cézannensa juuri siten kirjoitettuna.

Taitelijan nimen kirjoitusasu tulee hyvinkin ajankohtaiseksi taas lokakuun 2022 alussa, kun Tate-museossa avautuu laajin julkisuudessa vuosikausiin ollut Paul Cezannen mittavan uran kattava näyttely.

Taidemaalari Paul Cezanne (1839–1906) eli ja kuoli Aix-en-Procencessa, mutta merkittävässä osassa hänen taiteilijan urassaan ja taideopinnoissaan olivat vuodet Pariisissa, jossa hän tutustui aikakauden kuuluisimpiin ja vaikutusvaltaisimpiin taiteilijakollegoihin.

Cezannea on kuvailtu luonteeltaan poikkeukselliseksi, jopa hankalaksi ja taidepiireissä vallinnutta sosiaalista kanssakäymistä vältteleväksi. Uransa loppupuolella Cezanne vetäytyikin synnyinseudulleen Provenceen, jossa hän maalasi etenkin maisematauluja – jotka ovat nyt maalaustaiteen historian merkkiteoksia.

● The Art Newspaper, 31.8.2022; Acute move? Tate drops Paul Cézanne’s accent ahead of blockbuster show (theartnewspaper.com)

● Brody, Anna. 2020. The Art Newspaper, 9.1.2020; Drop the accent? Cézanne’s acute dilemma (theartnewspaper.com)

Paul Cézanne