Jättisilmät tuijottavat Jerusalemin palestiinalaisalueella

Muraalit arvostelevat Israelin miehitystä ja asutuspolitiikkaa

Jerusalemin itäosassa kulkijoita tuijottavat lukuisat suurikokoiset silmäparit talojen seinillä ja muureissa. Taiteilijaryhmän ja kansalaisaktivistien organisoimana hankkeena maalatut muraalit arvostelevat erityisesti Israelia, jonka joukot ovat miehittäneet Jerusalemin Vanhan kaupungin tuntumassa olevaa Silwanin eli Siloan arabikaupunginosaa ja johon israelilaiset ovat perustaneet siirtokuntia. Suurikokoisia, tuijottavia silmäpareja on niin paljon, että niiden antama mielikuva jatkuvasta valvonnasta ulottuu koko kaupunginosaan, minne tahansa kulkija meneekin.

I Wittness Silwan -projekti muistuttaa Israelin laittomasta miehityksestä ja palestiinalaisten alistetusta asemasta Itä-Jerusalemissa. Kuva: AFP

Asutuksen ja muun siirtokuntarakenteen perustaminen miehitetylle palestiinalaisalueelle on kansainvälisen oikeuden vastaista. Jättisilmien kautta palestiinalaiset tahtovat kiinnittää huomiota miehittäjän laittomuuksiin ja väestön alistamiseen. Silwanissa asuu noin 40’000 palestiinalaista.

Jättisilmien maalaaminen on osa vuonna 2015 toimintansa aloittaneessa Madaa-Silwan Creative Center -hankkeessa. Jättisilmien lisäksi useita kansallisia symboleja kuten Palestiinan kansalliskukkia unikkoja sekä kansalaisoikeuksiin ja ihmisoikeusloukkauksiin liittyviä muraaleja ovat maalanneet paikallisten palestiinalaistaiteilijoiden ohella myös yhdysvaltalaiset tekijät.

Silwanin arabikaupunginosassa ei voi liikkua tuntematta olevansa jatkuvan valvonnan alaisena. Kuva: AP.

Israel miehitti Jerusalemin itäpuoliskon vuoden 1967 Lähi-idän sodassa ja liitti alueen hallintaansa. Samalla valloittaja aloitti perinteisesti palestiinalaisille kuuluneen alueen kulttuurisen muutoksen häätämällä asukkaita kodeistaan ja tuhoamalla rakennuksia ja palestiinalaisia tunnusmerkkejä. Tätä nykyä valloitetulla palestiinalaisalueella on ainakin 145 israelilaista siirtokuntaa, ja valloitettuun kaupunginosaan on muuttanut noin 660’000 israelilaista. Sotilaallista voimaansa Israel osoittaa ja ylläpitää näkyvästi, sillä valloitetulla Länsirannalla on noin 140 armeijan tarkkailuasemaa.

● The Arab Weekly, 29.8.2022; https://thearabweekly.com/giant-eye-murals-jerusalem-bear-witness-palestinian-plight

I Wittness Silwan. 2022; https://www.iwitnesssilwan.org/