Mereen hylätyt verkot ja pyydykset taideteoksiksi

Vaarallisesta jätteestä 10 tonnin veistoskolmikko

Yhdysvaltain itärannikon Mainen osavaltion suurimmassa kaupungissa Portlandissa sijaitsevan Payson Park -puiston kävijät ovat viime aikoina saaneet sekä hämmästyksekseen että ilokseen kolme suurikokoista, punasävyistä ”jotakin”. Ne jotkin ovat vuonna 1961 syntyneen, ranskalais-yhdysvaltalaisen taiteilija Pamela Moultonin suunnittelemia ja koostamia ympäristötaideteoksia, joiden materiaalina on käytetty läheisestä Mainen lahdesta kerättyjä, mereen hylättyjä muovisia köysiä sekä kalaverkkojen ja hummeripyydysten jäänteitä.

Beneath the Forest, Beneath the Sea -ympäristötaideteokset Payson Parkissa, Porlandissa. Taiteilija: Pamela Moulton. Kuva: Pamela Moulton

Kooltaan 3.8–5.2 -metristen teosten lopullisen muodon ja rakenteen ovat taiteilijan kanssa yhteistyössä päättäneet paikalliset asukkaat, joista 5’600 henkilön mielipiteitä on huomioitu kolmen veistoksen koostamisvaiheissa. Mukana todellisessa koko yhteisön hankkeessa oli kalastajia ja hummerinpyytäjiä, tavallisia puiston kävijöitä, taitelijoita, koululaisia sekä potilaita, joilla on diagnosoitu neurologia sairauksia.

Beneath the Forest, Beneath the Sea -veistosten pyydysperäistä materiaalia. Kuva: Portland Press Herald

Beneath the Forest, Beneath the Sea -nimisen veistoskolmikon teema ja teosten vaihteleva ulkonäkö ovat kirvoittaneet vilkasta keskustelua – enimmäkseen taideprojektin puolesta. Pamelan Moultonin keskeisenä ajatuksena oli herättää keskustelua ympäristölle ja eliökunnalle vaarallisiksi luokiteltavien, hylättyjen pyyntivälineiden kohtalosta. Mainen lahti on tärkeä hummerin pyyntialue, joten pyydyksillä on suuri merkitys koko alueen taloudelle ja hyvinvoinnille. Merestä pois kerättyjen, yhteispainoltaan kymmenen tonnin muovien päätyminen puistoon veistosnäyttelyksi on useimpien puistokävijöiden mielestä mitä parhainta kestävän kehityksen edistämistä. Beneath the Forest, Beneath the Sea -näyttely on puistossa ainakin seuraavan vuoden ajan.

● Dufalla, Lucas. 2022. Portland Press Herald, 25.7.2022, Updated 1.8.2022; ‘Eye-catching’ Portland sculpture draws praise, head turns – Portland Press Herald

Pamela Moulton. 2022; https://www.pamelamoulton.art/about