Edmonton pitää tilaamansa biisonipatsaan piilossa

Päättäjät pelkäävät rinnastuksia kolonialismiin

Edmontonin kaupunki Kanadan Albertan provinssissa päätti jättää kymmenen vuotta sitten tilaamansa ja taiteilijan jo vuosia sitten valmiiksi saaman suurikokoisen patsasparin varastoon. Taiteilija Ken Lum suunnitteli ja toteutti perinteistä turkismetsästystä arvostavan ja kuvaavan monumentaalisen muistomerkin, mutta tämän päivän päättäjät pelkäävät aiheen olevan liian arka joillekin väestöryhmille.

Kaksiosaisen The Buffalo and the Buffalo Fur Trader -patsaskokonaisuuden toisessa puoliskossa on suurikokoinen biisoni, ja toisen osan muodostaa turkiskauppias, joka istuu puhvelinnahoista pinotun kasan päällä. Kaupungin ja taitelijan alkuperäisenä tarkoituksena oli istuttaa patsaat North Saskatchewan River -joen ylittävän kävelysillan vastakkaisiin päätyihin.

The Buffalo and the Buffalo Fur Trader. Taiteilija: Ken Lum. 2016. Kuva: aptnnews.ca.

Muistomerkki valmistui jo vuonna 2016. Patsaiden aihe ja toteutus perustuvat vanhaan, vuonna 1878 otettuun valokuvaan turkismetsästäjästä ja tapettujen puhvelien nahoista. Valokuva on aikakaudelta, jolloin lännestä tulleet uudisasukkaat olivat metsästäneet ja muun muassa rautatien rakennustöiden ja asutuksen leviämisen takia tappaneet preeria-alueiden alkuperäisten asukkaiden elämälle välttämättömät biisonit sukupuuton partaalle.

Monumentin tekijä Ken Lum kuuluu yhdysvaltalaiseen, riippumattomaan ja puolueettomaan Monument Lab -yhteisöön, joka tutkii ja tuo teoksissaan esille alueiden historiaa, tapoja, tapahtumia ja toimijoita eri ympäristöissä. Tosiasioiden konkreettinen esittäminen on johtanut monissa tapauksissa muistomerkkien poistamiseen ja esimerkiksi paikannimien muuttamiseen, jotta kolonialismia, rotusortoa ja muita nykyisin vääryyksinä pidettävinä episodeja ei tulkittaisi kunnioittavassa sävyssä.

Biisonia esittävän patsaan piilottaminen on Lumin mielestä liioittelua, vaikka turkismetsästykseen liittyviä epäoikeudenmukaisuuksia ei pidä kiistää. Patsaiden poistaminen vain siksi, että joku voisi niistä loukkaantua, ei pyyhi pois historiallista totuutta. Eikä riisto ja kansanosan alistaminen Pohjois-Amerikassakaan loppunut biisonilahtauksen päättymiseen. Vastaavaa alkuperäisväestön perinteisillä alueilla tapahtuvaa riistoa tapahtuu tänäkin päivänä. Tosin toimia kutsutaan nyt edistykseksi tai luonnonvarojen hyötykäytöksi.

● Ditmars, Hadani. 2022. The Art Newspaper, 3.9.2022; https://www.theartnewspaper.com/2022/09/03/edmonton-cancels-ken-lum-sculpture-buffalo-fur-trader