Aung San Suu Kyin pojan käsityöllä miljoona-apu Myanmarin kansalle

Sotilasjuntan alistama kansa hätätilassa

Kaakkois-Aasiassa sijaitsevan Myanmarin, entisen Burman, vapailla vaaleilla valitun mutta sotilasjuntan syrjäyttämän, kansainvälisesti rauhantyöstään kuuluisan Aung San Suu Kyin pojan tekemä taidekäsityöteos on tuomassa merkittävää apua hädänalaisissa oloissa elävälle kansalle. Äitinsä jouduttua vangituksi Suu Kyin nuorin poika Ko Htein Lin (joka käyttää myös nimeä Kim Aris) päätti osoittaa esimerkkiä sotilasjuntan alistaman kansan hyvinvoinnin turvaamisessa. Puusepän koulutuksen saanut Ko Htein Lin teki taidokkaan Upstream Project -nimisen (Vastavirta-projekti) reliefin, jonka hän luovutti internetin kautta toteutettavien arpajaisten palkinnoksi.

Ko Htein Lin (Kim Aris) ja Upstream Project -puureliefi. Kuva: The Irrawaddy,com/ Pencilo, Facebook.

Työn luovuttaessaan Ko Htein Lin arvioi sen tuottavan ehkä joidenkin tuhansien eurojen verran. Mutta menestys yllätti kaikki. Heti ensimmäisenä arpajaisten julkistamispäivänä 25.8.2022 kampanjaan osallistuneet olivat ostaneet arpoja yli 106’000 euron edestä. Alle kahdessa viikossa pottiin on kertynyt noin 1.7 miljoonan euron edestä. Jo nyt Ko Htein Linin työ on tuottanut hyväntekeväisyyteen enemmän kuin Aung San Suu Kyin Nobel-palkinto, jonka rahat hän luovutti kansansa terveydenhuollon ja koulutuksen kehittämistyöhön.

Upstream Project -arpajaiset Myanmarin kansan hyväksi.

Sotilasjuntan ikeen alla olevalle kansalle demokratian väkivaltainen kukistaminen on merkinnyt vaikeita aikoja. Juntan otteet ovat raakalaismaisia, ja vähäisinkin vastarinta kukistetaan kovin ottein. Yli kaksi tuhatta myanmarilaista on juntan toimesta tapettu, ja suuri (tuntematon) joukko on kadonnut tietymättömiin sotilaiden pidättäminä. Yhteisöllistä toimintaa voidaan harjoittaa vain kotimaassaan olevien ja ulkomailla asuvien myanmarilaisten lahjoitusten avulla, sillä yhteiskunnan apua hädänalaisille ei heru.

Aung San Suu Kyi nousi kansainväliseen kuuluisuuteen voitettuaan Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1991. Sittemmin häntä kohtaan on esitetty syytöksiä väärinkäytöksistä, mutta vuoden 2015 vapaissa, demokraattisissa vaaleissa hänen puolueensa voitti ylivoimaisesti, ja Suu Kyi valittiin Myanmarin johtajaksi. Seuraavissa, vuoden 2020 vaaleissa puolue sai ehdottoman enemmistön, mutta valtaan se ei päässyt, kun sotilasjuntta otti vallan helmikuussa 2021. Syrjäytetty, 77-vuotias Suu Kyi passitettiin vankilaan, jossa hän on täysin erityksessä edelleen.

● The Irrawaddy, 6.9.2022; Artwork of Aung San Suu Kyi’s Son Raises Over US$1.7 Million for Myanmar People (irrawaddy.com)