Energiakustannukset sulkevat museoita

”Ongelma pahempi kuin korona!”

Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama energiakriisi on nostanut niin sähkön kuin lämmitysenergian hintoja niin paljon, että kulttuurilaitosten budjetit ovat kovalla koetuksella. Niin kovalla, että esimerkiksi ranskalaisen Strasbourgin kaupungin johtaja on määrännyt kunnalliset laitokset – mukaan lukien ainakin kolme suurta taidemuseota – sulkemaan ovensa 3.10.2022 lähtien kahdeksi arkipäiväksi joka viikko. Lisäksi jäljellä olevina aukiolopäivinä museot ja laitokset ovat suljettuina tunnin ajan iltapäivisin.

Pormestari Jeanne Barseghian perustelee aukioloaikojen supistamisen olevan kustannustehokas ja joustava keino sopeutua vaikeaan tilanteeseen. Vaihtoehtona olisi pääsymaksujen roima korotus, mihin ei haluta mennä, jotta kuluttajien mahdollisuus osallistumiseen ei kokonaan katkeaisi. Strasbourgissa on laskettu, että lokakuun ennustettavassa tilanteessa julkisten tilojen energiakustannukset nousevat viisinkertaisiksi verrattuna ennen helmikuussa alkanutta, Ukrainan sodan aiheuttamaa poikkeustilaa.

Strasbourgin Modernin ja nykytaiteen museo (Musée d’art moderne et contemporain de Strasbourg) on yksi laitoksista, jotka joutuvat rajoittamaan aukioloaikoja energian hinnan kohottua. Kuva: Council of Europe.

Kulttuuriväki on nostanut äläkän museoiden ja muiden julkisten laitosten sulkemisista. Strasbourg on paitsi toinen Euroopan unionin kokoontumiskaupungeista myös merkittävä turistikohde, jossa vierailee noin neljä miljoonaa matkailijaa vuosittain. Kulttuurilaitosten sulkeminen on isku vasten kasvoja ihmisille, jotka haluavat tutustua maanosamme keskeiseen kulttuuritarjontaan, arvostelijat muistuttavat.

Vastaavaan tilanteeseen on havahduttu myös Britanniassa, jossa julkisten rakennusten ja toimintojen energialaskujen lasketaan kasvavan niin ikään viisinkertaisiksi. Museoiden ja vastaavien sulkemista ei kuitenkaan tahdota hyväksyä, ja siksi Museums Association, museoiden ja kulttuuritoimijoiden liitto vetoaa poliittisiin päättäjiin yhteiskunnallisen talousavun saamiseksi. Liiton johtaja Sharon Heal kuvaa odotettavissa olevan tilanteen olevan museoille pahempi takaisku kuin koronaviruspandemian aiheuttama sulkutila. Jos ulkopuolista tukea ei saada, 1’800 kulttuurilaitosta edustavan liiton toimijat joutuvat pitämään ovensa suljettuina määräaikoina tai lopettamaan toimintansa kokonaan tai ainakin toistaiseksi.

● Dafoe, Taylor. 2022. ArtNet News, 6.9.2022; https://news.artnet.com/art-world/energy-crisis-european-museums-2170843?utm_campaign=artnet-news-090722&utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_content=1662573624