Kööpenhaminaan 50 tyhjää jalustaa odottamaan patsaita naisille

Tanskassa 2’500 henkilömuistomerkkiä, josta vain 28 esittää naisia

Tanskan pääkaupungin keskustassa, tarkemmin Kuninkaan uudella torilla (Kongens Nytorg) seisoo 50 jykevää, valkoista, veistoksille tarkoitettua jalustaa. Näille kivijalustoille Golden Days -festivaalin järjestäjät tahtoivat kuvitella veistokset kunnioitusta ansaitseville tanskalaisille naisille, joita ei ole asianmukaisesti muistettu.

Koko Tanskassa on tätä nykyä kaikkiaan 2’500 henkilöä kunnioittavaa veistosta, ja näistä vain 28 on naisia esittäviä. Kongens Nytorg -torille kuningas Christian V:n ratsastajapatsaan ympärille renkaaksi pystytettyjen kivipaasien myötä 50 Kuningatarta (50 Queens) -nimen saaneen installaation luojat ovat nimenneet torin tilapäisesti Kuningattaren aukioksi. Installaation on suunnitellut arkkitehti Giulia Frittoli.

50 Kuningatarta -installaatio. Kööpenhamina, Kongens Nytorg. Suunnittelija: Giulia Frittoli. Kuva: FastCompany.com.

Naisten räikeää aliedustusta tanskalaisissa muistomerkeissä – vaikka Tanskaa on totuttu pitämään tasa-arvon ja feminismin edelläkävijänä – korostaakseen installaation patsasjalustat on osoitettu, kukin erikseen, tunnetuille tanskalaisille, eri aloja ja eri aikakausia edustaville naisille.

Jalustoista 49 odottaa asiantuntijaraadin nimeämien naisten patsaita, ja yhdelle jalustalle odotettavan henkilön saivat kansalaiset valita. Tämä nimeämätön jalusta poikkeaa muista myös siinä, että se on päällystetty peililasein, joista jokainen torilla kulkija voi nähdä itsensä ja kuvitella muistomerkkiin kenet tahansa. Jalustoihin on kiinnitetty QR-koodeja, joita älypuhelimen lukijalla seuraamalla kävijä saa tietoa kunnianosoitusta odottavista naishenkilöistä.

Patsaita odottavat ja nimetyn pylvään saaneet tanskalaisnaiset ovat kaikki jo edesmenneitä merkkihenkilöitä. Omia patsaitaan odottavien patsashenkilöiden lista on paitsi pitkä myös monimuotoinen. Ikähaarukassa vanhimpana on aikoinaan noitana vuonna 1641 poltettu Maren Spliid ja viimeisimpänä edustajana vuonna 2016 kuollut elektronisen musiikin pioneereihin lukeutunut Else Marie Pade.  

Patsasinstallaation – siis teoksen, jossa ei ole patsaita – julkisti Tanskan Kuningatar Margareeta II osana hallituskautensa 50-vuotisjuhlallisuuksia.

Reilun parin viikon ajan Kööpenhaminassa pystyssä oleva näyttely lähtee ainakin osittain kiertueelle eri puolille Tanskaa. Kööpenhaminassa on tätä nykyä vain viisi naista esittävää patsasta, kun miehille on 70 muistomerkkiä. Ja koirillekin on enemmän patsaita (yhteensä 12 – ja kaikkia eläinaiheisia patsaita on 28) kuin naisille.

Pieni merenneito, kuvanveistäjä Edward Eriksenin vuonna 1913 paljastettu pronssiveistos Kööpenhaminan satamassa on Tanskan tunnetuin symboli, mutta tämä ei hälvennä naisten aliedustusta maan muistomerkkien joukossa. Kuva: Kai Aulio.

Suuri osa Tanskassa naista esittävistä patsaista – kuten maan varmasti tunnetuin nähtävyys, Kööpenhaminan Pieni merenneito – on omistettu satuolennoille.

● Capps, Kriston. 2022. Bloomberg, 3.9.2022; https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-09-03/why-copenhagen-built-a-monument-to-women-with-no-statues

● The Local, 8.9.2022. Copenhagen installation critiques lack of women statues (thelocal.dk)