Kuningas Charles III on akvarellitaiteilija

Walesin Prinssillä ollut useita näyttelyitä vuosien varrella

Yhdistyneen kuningaskunnan päämieheksi virallisesti 10.9.2022 nimitetty Kuningas Charles III tunnetaan taidepiireissä taitavana akvarellimaalarina, jonka töitä on nähty niin yksityis- kuin ryhmänäyttelyissä. Viimeisin monarkin töiden laaja näyttely järjestettiin Lontoon The Garrison Chapel -galleriassa tammi-helmikuussa 2022. Tuolloin vesiväritöiden tekijä oli Walesin prinssi Charles.

Lontoossa oli esillä 79 prinssi Charlesin akvarellia, pääosin maisemamaalauksia eri puolilta maailmaa. Tauluihin nykyinen kuningas on maalannut tuntemuksiaan erilaisissa maisema- ja ilmasto-oloissa tavalla, jota prinssin omien sanojen mukaan ei voi tavoittaa kameralla.  Akvarellia maalatessaan monarkki sanoo pystyvänsä eläytymään ja keskittymään kulloiseenkin paikkaan syvällisen omakohtaisesti. Ja maalauksissa todella näkyy tekijän henkilökohtainen kokemus. Tietystä maisemasta voi jokainen ottaa täysin samanlaisen valokuvan, jolla ei ole välttämättä mitään kerrottavaa, monarkki on eritellyt akvarelli-innostustaan.

Maisema Scotlannista, Stroman saari. Taiteilija: Walesin prinssi Charles. Kuva: Google Arts & Culture.

Kuningas Charles III:n – tai tietysti on sanottava Walesin prinssin – akvarellien maisemia on maalattu niin Brittein saarilla Englannista Skotlantiin, Manner-Euroopassa ainakin Ranskan Provencesta Kreikan Athosvuoren luostariin sekä monissa kaukaisissa Brittiläisen Kansainyhteisön maissa eri puolilla maailmaa matkoilla, joilla kruununperillinen on vuosikymmenien varrella matkustellut valtiovierailuilla ja yksityisillä lomamatkoilla. Walesin prinssi oli reissuillaan todella ahkera taiteilija, joka maalasi näkymiä aina kun päivittäiset ohjelmat taiteelliseen työhön antoivat mahdollisuuden. Maalausten suurta määrää nykyinen kuningas on luonnehtinut ”henkilökohtaiseksi valokuva-albumikseen”.

Lontoon näyttelyä edeltäviä suuria Walesin prinssin akvarellinäyttelyitä on järjestetty monarkin tasavuosi-syntymäpäivien aikoihin. Vuonna 1998, prinssin täyttäessä 50, Lontoon Hampton Courtin palatsissa oli esillä 50 Charlesin akvarellia. Vuonna 2018 synttäreitä juhlistettiin Kansainyhteisön ”toisella laidalla”, Australian Kansallisgallerian näyttelyssä, jossa oli esillä 30 tulevan kuninkaan vesivärityötä. Näiden yksityisnäyttelyjen ohessa prinssin akvarelleja on ollut esillä ainakin Lontoossa, harrastelijamaalarien yhteisnäyttelyissä.

Kuningas Charles III on tietoinen tasostaan taitelijana. Hän on lausunnoissa todennut hieman häpeilevänsä ensimmäisten nuoruuden töidensä huonoutta. Mutta toisaalta hän korostaa maalaamisen merkitystä henkisenä toimintona, jossa tekijä keskittyy vain omiin tuntemuksiinsa ja vangitsee itselleen merkitykselliset vivahteet kohteesta. Maalaamisessa monarkki kertoo pääsevänsä henkisesti uuteen ulottuvuuteen, joka puhdistaa sielun tavalla, johon muilla toiminnoilla ei pääse.

● Artlyst, 11.9.2022; King Charles III And His Impassioned Love Of Painting (artlyst.com)