Pallopelivoittoa juhlineet opiskelijat tuhosivat veistoksen Yhdysvalloissa

Suomessa on tullut jo perinteeksi juhlia jääkiekkomaajoukkueen menestystä joukkokokoontumisilla toreilla. Huolta riehunnaksikin kiihtyvä juhlinta on aiheuttanut etenkin Helsingin kauppatorilla, jossa turhan villiksi riistäytyvä ilonpito on jo monesti vaarantanut kuuluisan Havis Amanda -patsaan kuntoa. ”Manta” on onneksi säästynyt pahoilta vaurioilta, toisin kuin Turun uudistuvan kauppatorin paviljonkirakennus, jonka kattoa olympialaisten kiekkokultaa juhlistaneet fanit vaurioittivat. Suuressa maailmassa otteet ovat suurempia, ja myös pallopelivoiton kulttuuriset kustannukset näyttävät nousevan eri tasolle.

Taiteilija Kevin Curryn kelluva veistos Lost and Found (“The Baby”) Boonen kaupungin puistossa, Pohjois-Carolinassa. Kuva: reddit.com.

Pohjois-Carolinan osavaltion Boonen kaupungissa opiskelijat tuhosivat paikallisen puiston vesilammikossa olleen kelluvan veistoksen perinpohjaisesti juhliessaan paikallisen Appalachian State University -yliopiston jalkapallojoukkueen voittoa Texas A&M -yliopiston joukkueesta. Opiskelijajoukko kokoontui puistoon, ja tanssin ja laulun lisäksi monet hyppivät lampeen ja kiipesivät kelluvan veistoksen päälle. ”Juhlatuulella” olleet nuoret kaatoivat veistoksen ja lopulta repivät ihmishahmon raajoja irti levitellen niitä ympäristöön.

Tuhotyön kohteeksi joutui The Baby -lempinimellä paikallisille tutuksi tullut, taitelija Kevin Curryn teos. Oikealta nimeltään teos on Lost and Found, ja veistos pääsi Ankkalammikoksi kutsuttuun vesielementtiinsä voitettuaan kolmannen palkinnon kampusalueen ulkoveistoskilpailussa.

Voitokas jalkapallo-ottelu silmittömään riehuntaan, jossa palkittu veistos tuhottiin täydellisesti. Kuva: The Appalachian.com.

Silminnäkijöiden mukaan paikalla oli useita poliisin partioita, mutta virkavalta ei tehnyt mitään estääkseen riehuntaa tai veistoksen tuhoamista. Boonen kaupunki on esittänyt tapauksesta oman lausuntonsa, jonka mukaan kaupunki on ylpeä menestyksekkäistä urheilijoistaan, mutta näiden saavutusten lisäksi toivotaan ymmärrystä ja arvostusta myös ansiokkaalle kulttuuri- ja taidealan opetukselle ja saavutuksille.

Kevin Curry, joka toimii veistostaiteiden professorina Florida State University -yliopistossa, on ymmärrettävästi järkyttynyt teoksensa kokemasta kohtalosta. Jatkossa taiteilija, yhdessä boonelaisten kanssa, selvittää, voiko The Baby enää toipua saamistaan vammoista ja palata lammikkoon.

● Pruit, Cheri. 2022. WBTV.com, 14.9.2022; App State sculpture destroyed during celebration of football team win (wbtv.com)

● Sigmon, Zoey & Guzman, J. 2022. The Appalachian, 13.9.2022; https://theappalachianonline.com/art-sculpture-wey-hall-vandalized-after-game-days/