Erikoiset Äiti Teresa -teokset maailmanennätyksiksi

Muotokuvien materiaaleina naulat & lanka (string art) sekä nitojan niitit

Sekä hupimielessä että täysin tosissaan mitä erilaisimmilla aloilla tehtävät ennätysyritykset tähtäävät yleensä maailman luetuimpiin teoksiin kuuluvaan Guinnessin Ennätysten kirjaan pääsemiseen. Taidealallakin kilvoitellaan tähän julkisuutta tuovaan eliittiin hyväksymisestä. Muotokuvataiteessa mallilla on tärkeä osuus teoksen julkisuusarvossa. Yksi varsinkin takavuosina kaikkien tuntema, maailmanlaajuisesti arvostettu henkilö oli intialainen Äiti Teresa, josta kahden taiteilijan tekemät muotokuvat on kelpuutettu Guinnessin ennätyksiksi.

Etelä-Intiassa, Keralan osavaltion Thissurin kaupungissa asuva ja työskentelevä taiteilija Vincent Pallissery teki Äiti Teresan muotokuvan naulat ja lanka -tekniikalla (naulataulu / lankataulu; englanniksi String art– tai Needle and Thread). Virallisten Guinness-tarkkailijoiden varmistama muotokuva on laajuudeltaan 7.544 neliömetrin kokoinen, mikä on suurin missään milloinkaan tällä tekniikalla toteutettu potretti.

Äiti Teresa naulat & lanka -tekniikalla luodussa muotokuvassa. Taiteilija: Vincent Pallissery (kuvassa vasemmalla yhdessä Guinness-virkailijoiden kanssa). Kuva: The Hindu.com

Edellinen naulat ja lanka -muotokuvien ennätys oli irakilaisen taiteilijan 6.3 neliömetrin kokoinen teos. Pallissery toteutti ennätysteoksensa yhden päivän aikana, syyskuun 8. päivänä 2022, aloittaen aamukahdeksalta, ja valmiiksi muotokuva tuli iltapäivällä 15.30 (1).

Äiti Teresa on ollut ennätystaideteoksen mallina aikaisemminkin. Vuonna 2017 albanialainen taiteilija Saimir Strati koosti muotokuvan käyttäen tavallista nitojaa. Ahkeroituaan vähän alle kuukauden ajan Strati oli käyttänyt yli 1.5 miljoonaa nitojan niittiä luodessaan Äiti Teresan muotokuvan. Teoksen koko on 10 neliömetriä, mikä on Guinnessin Ennätysten kirjan ”nitojamosaiikkien” luokan ennätys.

Äiti Teresa 1.5 miljoonan nitojan niitin avulla luodussa muotokuvassa. Taiteilija: Saimir Strati. Kuva: Guinness World Records.

Huomiota teoksessa herättää paitsi koko ja niittien suuri määrä myös kulta- ja hopeaväristen niittien avulla kirjoitettu viesti ”rauha alkaa hymystä”. Nitojaniittinen Äiti Teresa sai myös taidepiirien tunnustusta, ja teos hankittiin Kosovon kansallismuseon pysyvään kokoelmaan.

Strati on monipuolinen ja menestyksekäs erikoistekniikoiden osaaja, jolla oli Äiti Teresa -teoksen valmistumisen aikoihin hallussaan Guinness-ennätykset myös suurimmissa korkkia materiaalina käyttävissä sekä imupilleistä tehdyissä teoksissa (2).

Äiti Teresa (oikealta nimeltään Anjezë Gonxhe Bojaxhiu; 1910–1997) oli roomalaiskatolinen nunna, joka syntyi albanialaisille vanhemmille Pohjois-Makedoniassa, mutta valtaosan elämästään hän eli Intian Kalkuttassa, nykyisessä Kolkatassa.

Vähäosaisten auttamisesta ja maailmanrauhan edistämisestä Äiti Teresa palkittiin Nobelin rauhanpalkinnolla vuonna 1979. Paavi Franciscus kanonisoi Äiti Teresan pyhimykseksi syyskuussa 2016.

● (1). The Hindu, 13.9.2022; Thrissur-based artist enters Guinness World Records in pin and thread art – The Hindu

● (2). NDTV, 24.3.2027; Over 1.5 Million Staples Used To Create This Portrait Of Mother Teresa (ndtv.com)