Jättimuurahaiset valtaavat Amsterdamin Rijksmuseumin

Vertauskuva poikkeustilalle ja pakolaisuudelle

Amsterdamin Rijksmuseum on yksi maanosamme kuuluisimmista taidemuseoista, joka tunnetaan alankomaalaisten mestarien kuten Rembrandtin ja Johannes Vermeerin ikonisten teosten kotipaikkana. Syyskuun lopulta vuoden 2023 tammikuun puoliväliin museon yleiskuvaa hallitsevat kuitenkin mestarillisten maalausten sijasta suurikokoiset muurahaiset – tai oikeammin muurahaisia esittävä installaatio.

Casa Tomada -teoksen muurahaisia Amsterdamin Rijksmuseumissa. Taiteilija: Rafael Gomez Barros. Kuva: Reuters.

Museon seiniä, käytäviä ja ikkunoita pitkin ryömiviä jättikokoisia muurahaisia on kaikkiaan 700. Kolumbialaisen taiteilijan Rafael Gomez Barrosin Casa Tomada (Talo vallattu) -teos on tekijänsä mukaan vertauskuvallinen kertomus siitä, miten hänen kotimaassaan 1960-luvun alussa valtaa pitäneen hallituksen joukkojen ja hallitusta vastaan nousseiden guerilla-sissikapinallisten taistelut johtivat kansan kärsimyksiin ja miljoonien ihmisten pakolaisuuteen outoihin oloihin ulkomaille.

Muurahaisten suuri määrä on vain osa kertomusta. Jokainen muurahainen kertoo tarinaa jo sellaisenaan, sillä hyönteisen kaksiosaisen ruumiin osat ovat ihmispääkallojen valoksia – toinen puolisko hirmutekojen toteuttajan, toinen väkivallan uhriksi joutuneen osapuolen kuvaajana. Muurahaisten raajat on tehty jasmiinipuun oksista, joilla on oma tarinansa niilläkin. Kolumbian kansannousun ja väkivaltaisuuksien aikana kuoli/tapettiin valtava määrä ihmisiä, joiden ruumiita lojui kaduilla ja maastossa kasapäin. Mätänevien ruumiiden kuvottavaa hajua peitettiin kasaamalla niiden päälle hyväntuoksuisten jasmiinien oksia.

Taiteilijan ja näyttelyn pystyttäjien mukaan muurahaiset valittiin vertauskuvan esittäjiksi, sillä ne ovat tunnetusti ahkeria, sitkeitä ja yhteistyöhön kykeneviä. Jokainen voi mielessään kuvitella, miten tällaisten hyönteisten joukkovoimaa ja menestystä voi tulkita tai soveltaa ihmiselon ongelmatilanteissa.   

● Campenhout, Charlotte. 2022. Amsterdam’s Rijksmuseum crawling with giant ants. Reuters, 16.9.2022; https://www.reuters.com/world/europe/amsterdams-rijksmuseum-crawling-with-giant-ants-2022-09-16/