Edouard Manetin ”Bob” -koirataulu huutokaupassa

Getty-miljardööreiltä myynnissä 1’500 arvoteosta

Yhdysvaltalaisen, rikkauksistaan kuuluisan Gettyn suvun miljardööripari Gordon ja Ann Gettyn San Franciscon kiinteistön taideteoksia myydään lokakuussa New Yorkin Christie’s -huutokaupassa. Myyntitulot ohjataan Gettyjen säätiölle, joka tukee taidetta ja taiteilijoiden toimeentuloa. Myyntiin on tulossa jopa 1’500 taulua, veistosta ja muuta esinettä.

Yksi huutokaupan mielenkiintoisimmista ja varmaankin paljon julkisuutta saavista – mutta tuskin kalleimmista – kohteista on taidemaalari Edouard Manetin maalaus Tête du chien ”Bob”, noin vuodelta 1876. Koiran muotokuva on harvinaisuus muotokuvistaan tunnetun ja erittäin arvostetun taitelijan tuotannossa. Kaikkiaan Manet koko urallaan vain kahdeksan eläinkuvaa.

Tête du chien ”Bob”. Taiteilija: Edouard Manet. 1876. Kuva: Christie’s / The Art Newspaper.

Edouard Manet maalasi useita muotokuvia ystävistään ja muista läheisistään, ja tällaiseksi myös Bob on tulkittava. Terrieri kuului oopperalaulaja Jéan-Babtiste Faurelle, joka oli Manetin maalarinuran tärkein taloudellinen tukija. Faure oli myös taidekeräilijä, jolla oli useita Manetin töitä, ja muista impressionisteista hänen kokoelmassaan olivat edustettuina ainakin Camille Pisarro ja Claude Monet. Bobin muotokuva on tyypillistä impressionismia, ja mallin nimi on kirjoitettu punaisella maalilla teoksen yläkulmaan. Teoksensa Manet on signeerannut punaisella M-kirjaimella taulun oikeaan laitaan.

Teos kuului 1920-luvulla saksalaiselle Estella Katzenellenbogenille, joka myöhemmin – natsien valtaan nousua edeltävinä kiihkeinä aikoina – muutti ensin Sveitsiin ja myöhemmin Yhdysvaltoihin. Katzenellenbogenin pariskunnalla oli mittava impressionististen ja postimpressionististen maalausten kokoelma, jonka pääosa jäi parin avioeron jälkeen Estellalle. Myös Bob jäi todistetusti rouvalle.

Teoksen omistushistoriasta ilmenee, että ainakin vuonna 1945 Bob oli vielä Estella Katzenellenbogenilla. Myöhemmin muotokuva on ollut huutokaupassa ja vaihtanut omistajaa, ja vuonna 1982 Gordon ja Ann Getty ostivat teoksen.

Kuten monen muunkin toisen maailmansodan aikaisen Euroopan myrskyissä mukana olleen teoksen omistussuhteet – joskus lailliset, joskus ainoastaan eettiset – ovat vaikeasti määriteltävissä. Bobin kohdalla riitoja ei ole, sillä Gettyt ja Katzenellenbogenin perilliset ovat sopineet taulun myyntitulojen jaosta.

Bob-taulun myyntihinnan oletetaan nousevan noin puolen miljoonan euron tasolle (euro ja dollari ovat saman arvoiset). Christie’s -huutokauppaluettelon arvio on 400’000–600’000 dollarin välillä.

Edouard Manet (1832–1883) oli ranskalainen, tyylisuunnaltaan impressionismia ja realismia edustanut taidemaalari.

● Cassidy, Daniel. 2022. The Art Newspaper, 16.9.2022; https://www.theartnewspaper.com/2022/09/16/manet-restituted-dog-painting-getty-collection-christies-auction