Oopperan kummitus jättää Broadwayn 35 vuoden jälkeen

Yli 13’500 esitystä, noin 20 miljoonaa katsojaa

The Phantom of the Opera eli Oopperan kummitus on varmasti yksi viime vuosikymmenien tunnetuimmista ja katsotuimmista teatteriesityksistä koko maailmassa. Ensiesityksensä musikaali sai Lontoossa lokakuussa 1986, ja sittemmin teosta on esitetty 183 kaupungissa eri puolilla maailmaa.

New Yorkin legendaarisella Broadwayllä Phantom esitetiin ensi kerran 26.1.1988, mutta suuresta suosiostaan huolimatta mikään ei voi showmaailmassa olla ikuista. Ei edes Oopperan kummitus, jonka yhtäjaksoinen esitysketju The Majestic Theatre -teatterissa katkeaa helmikuun 18. päivänä 2023. Jo noin kuukautta tätä ennen musikaalin esitysjakso saavuttaa 35 vuotta, mikä tekee Phantomista pisimpään yhtäjaksoisesti Broadwayllä koskaan esitetyn näytelmän.

The Phantom of the Opera – Oopperan kummitus -musikaalin juliste New Yorkin Broadwayllä.

Kaikkiaan musikaali saavuttaa ennen eläköitymistään Broadwaylla yli 13’500 esityskertaa, ja shown on nähnyt yli 19.8 miljoonaa katsojaa. Suuria lukuja Phantom on tuottanut myös taloudellisesti: kokonaistuotto nousee yli 1.3 miljardiin dollariin, ja musikaali on työllistänyt koko Broadway-historiansa aikana noin 6’500 henkilöä.

Oopperan kummitus on kolmen musikaalialan mestarin yhteistyötä: säveltäjä Andrew Lloyd Webber, ohjaaja Hal Prince ja tuottaja Cameron Mackintosh ovat kunnostautuneet muillakin maailmanmaineeseen yltäneillä teoksillaan. Mutta Oopperan kummitus on ehdoton huippu. Musikaalin tarina perustuu vuonna 1910 ilmestyneeseen, ranskalaisen Gaston Lerouxin saman nimiseen romaaniin.

Koko maailmassa The Phantom of the Opera -musikaalia on esitetty 41 maassa, 17 eri kielellä, ja esityksellä on ollut (tähän mennessä, monessa muussa maassa esitykset jatkuvat) hämmästyttävät 141 miljoonaa katsojaa. Vuonna 2023 ketjuun tulee lisää vielä ainakin yksi maa ja yksi esityskieli – Kiina ja mandariinikiinan kieli.

● Vivinetto, Gina, 2022. TODAY, 17.9.2022; ‘Phantom of the Opera,’ Longest Running Broadway Show Ever, to Close After 35 Years (today.com)